Ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των κερδών, όπως επίσης και ουδέτερες προοπτικές για την εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού παρά τις αυξημένες πιέσεις, προβλέπει η Fitch για τις ελληνικές τράπεζες το 2023.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν στο μονοπάτι της υψηλής κερδοφορίας και την επόμενη χρονιά, τονίζοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος πραγματοποίησε άλμα σ’ ό,τι αφορά στα βασικά πιστωτικά του μεγέθη.

Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι τα συνολικά λειτουργικά κέρδη θα διατηρηθούν κοντά στο 2% του ενεργητικού, ενώ ο δείκτης απομειωμένων δανείων (κόκκινα ανοίγματα) θα συνεχίσει να μειώνεται σε περίπου 5% έως το τέλος του 2023. Προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ο συγκεκριμένος δείκτης θα φτάσει το 7%.

Αναφορικά με τις θετικές προοπτικές που δίνει για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς με αξιολόγηση Β και Β- αντίστοιχα, έναντι ουδέτερων προοπτικών για τις Εθνική και Eurobank με αξιολογηση Β+ και για τις δύο.

Η Fitch επισημαίνει, ωστόσο, πως οι αυξημένες πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ή χαμηλότερη παραγωγή κερδών σε περίπτωση ύφεσης σε Ελλάδα θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις