Υποχωρούν περαιτέρω, την Τετάρτη, οι τιμές του φυσικού αερίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Ειδικότερα, το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουνίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημείωσε πτώση 4,6% στα 27,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Νωρίτερα, σημείωσε πτώση έως και 6,1%.

Η αδύναμη βιομηχανική ζήτηση και οι πιο γεμάτες από τα συνηθισμένα επίπεδα εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν επιβαρύνει τις τιμές επί αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο χαμηλά μπορούν να υποχωρήσουν.

Η Ευρώπη οδεύει προς τους θερμότερους μήνες του έτους με τις αποθήκες φυσικού αερίου να είναι γεμάτες κατά περίπου 66% – πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο – υποδεικνύοντας ότι έχει γυρίσει σελίδα στη χειρότερη περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Παρόμοια επίπεδα αποθήκευσης επιτυγχάνονταν συνήθως γύρω στα μέσα Ιουλίου.

Με την οικονομική δραστηριότητα να μην έχει ακόμη ανακάμψει ουσιαστικά παρά τις φθηνότερες τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες ότι η προσφορά στην αγορά θα μπορούσε να ξεπεράσει τη ζήτηση τους επόμενους μήνες.

Οι traders εξακολουθούν να εξετάζουν την πιθανότητα υψηλότερης χρήσης φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες, εάν ο καιρός γίνει πιο ζεστός, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερη κατανάλωση καυσίμων για την τροφοδοσία του κλιματισμού. Το περασμένο καλοκαίρι, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ασυνήθιστη ζέστη και ξηρασία που επηρέασε την υδροηλεκτρική ενέργεια και ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια, ενισχύοντας τη χρήση του φυσικού αερίου.

Πηγή: capital

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις