ΕΕ: Από την Αλόννησο ξεκινά η προστασία της θαλάσσιας ζωής - Η ελληνική «υπόσχεση» ύψους 780 εκατ. €
Με κυρίαρχο σκοπό να προστατεύσει παράκτια βιοποικιλότητά της, η Ελλάδα «υπόσχεται» την δημιουργία δυο νέων προστατευόμενων θαλάσσιων πάρκων.
Ανοιχτά του ελληνικού νησιού της Αλοννήσου στο ανατολικό Αιγαίο, εθελοντές δύτες μαζεύουν από τον βυθό σαπισμένα πλαστικά μπουκάλια, ένα ελαστικό και μια σκουριασμένη αλυσίδα άγκυρας και τα τοποθετούν σε μια σακούλα σκουπιδιών στο πλαίσιο ενός καθαρισμού που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.
Τα αντικείμενα που ανακτώνται από το νησί-παράδεισος των Σποράδων, ένα αγαπημένο τουριστικό σημείο εξαιτίας των γαλαζοπράσινων νερών του και του μεγαλύτερου προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου της Ευρώπης, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των δεκάδων χιλιάδων τόνων αποβλήτων που ρυπαίνουν τη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο.
Το πάρκο, σημείο ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους
Το πάρκο, που δημιουργήθηκε στα ανοιχτά του νησιού στις αρχές της δεκαετίας του 1990, φιλοξενεί μια από τις τελευταίες εναπομείνασες αποικίες φώκιας στον κόσμο και αποτελεί καταφύγιο για πάνω από 300 είδη ψαριών, δελφινιών και θαλάσσιων χελωνών.
Η ύπαρξή του έχει κάνει τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες να ευαισθητοποιούνται ολοένα και περισσότερο για τους κινδύνους της θαλάσσιας ρύπανσης, δήλωσε η Θεοδώρα Φράνσις, 31 ετών, μία από τις δύτες που συμμετείχαν στην διήμερη πρωτοβουλία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
«Επισκεφτήκαμε τέσσερις, πέντε μέρη για να ελέγξουμε αν υπάρχουν σκουπίδια σε αυτές τις περιοχές», είπε η Φράνσις και προσθέτει: «Στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές δεν το κάναμε... αλλά σε ορισμένες περιοχές το κάναμε». Μάλιστα, εξηγεί πως το κύριο λιμάνι της Βότσης, όπου λαμβάνει χώρα ο περισσότερος τουρισμός και η αλιεία, ήταν ο τόπος με τα περισσότερα σκουπίδια.
Η υπόσχεση ύψους 780 εκατομμυρίων από την Ελλάδα
Για να προστατεύσει την παράκτια βιοποικιλότητά της, η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει άλλα δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, των οποίων η αξία θα φτάνει τα 780 εκατομμύρια ευρώ.
Έχει νομοθετήσει την επέκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο 30% των χωρικών της υδάτων έως το 2030 και έχει υποβάλει σχέδια στην ΕΕ που καθορίζουν πώς θα οργανώσει την αλιεία, τον τουρισμό και την υπεράκτια ενέργεια.
«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πάντα. Πιστεύουμε πραγματικά στην ατομική ευθύνη των ανθρώπων, επενδύουμε σε αυτό», δήλωσε ο Γιώργος Σαρελάκος, 46 ετών, πρόεδρος του οργανισμού με έδρα την Ελλάδα που οργάνωσε τον καθαρισμό, Aegean Rebreath.
Για την Φράνσις, η Αλόννησος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την προστασία των θαλασσών καθώς όπως αναφέρει «αν κάθε νησί είχε το ίδιο ενδιαφέρον για τη φροντίδα του περιβάλλοντός του, θα είχαμε την κατάσταση της Αλοννήσου σε πολλά περισσότερα νησιά».