Έκπληκτος καθηγητής ανακάλυψε γνήσιο αντίγραφο της Magna Carta στο Χάρβαρντ: «Θεέ μου...»
Πρόκειται για ένα από τα επτά αντίγραφα που εκδόθηκαν από τον Εδουάρδο Α΄ και εξακολουθούν να σώζονται.
Σε μία αν μη τι άλλο εντυπωσιακή ανακάλυψη προέβη ο καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο King's College του Λονδίνου, Ντέιβιντ Κάρπεντερ, αντικρίζοντας ένα έγγραφο που χαρακτηρίζεται ως ανεπίσημο αντίγραφο της Magna Carta από το 1327 στην ηλεκτρονική συλλογή της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, αμφισβητώντας αυτό που έβλεπαν τα μάτια του: «Έψαχνα να βρω ανεπίσημα αντίγραφα της Magna Carta και αμέσως σκέφτηκα: Θεέ μου, αυτό μοιάζει με πρωτότυπο της Magna Carta από τον Εδουάρδο Α΄ το 1300. Φυσικά τα φαινόμενα απατούν».
Ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, για τη διαπίστωση της γνησιότητας του εγγράφου, ο Κάρπεντερ με τον συνάδελφό του, καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, Νίκολας Βίνσεντ, χρησιμοποίησαν το σύστημα «HLS MS 172».
«Χρησιμοποιώντας φασματική απεικόνιση και υπεριώδη ακτινοβολία, επειδή σε ορισμένα σημεία η κατάσταση του εγγράφου δεν είναι πολύ καλή, το επεξεργάστηκα λέξη προς λέξη και ταίριαξε απόλυτα με τα άλλα έξι αντίγραφα» δήλωσε ο Κάρπεντερ.
Για παράδειγμα «μια εξαιρετική μικρή λεπτομέρεια που αφορά τον γραφικό χαρακτήρα και "προδίδει" την προέλευσή του είναι το αρχικό Ε στην αρχή του Edwardus. Το επόμενο γράμμα - το D - του Edwardus είναι επίσης κεφαλαίο, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο. Και όμως, αυτό το κεφαλαίο D το βρίσκετε σε ένα από τα άλλα έξι πρωτότυπα».
Η σπουδαιότητα της Magna Carta
Αρχικά εκδόθηκε από τον βασιλιά Ιωάννη το 1215 και ήταν το πρώτο έγγραφο που έθεσε γραπτώς την αρχή ότι ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του δεν ήταν υπεράνω του νόμου.
«Διαβεβαιώνει μια θεμελιώδη αρχή ότι ο ηγεμόνας υπόκειται στο νόμο. Δεν μπορεί απλώς να στέλνει στη φυλακή ή να "παίρνει κεφάλια" και να κατάσχει περιουσίες κατά το δοκούν» σχολίασε ο Κάρπεντερ. «Αν θέλει να ενεργήσει εναντίον σας, πρέπει να το κάνει με νόμιμη διαδικασία. Είναι ο θεμέλιος λίθος της δυτικής παράδοσης του δικαίου και της δημοκρατίας» τόνισε.
Πώς το έγγραφο έφτασε στο Χάρβαρντ
Το έγγραφο είχε αγοραστεί για 27,50 δολάρια (24,50 ευρώ) το 1946. Έναν μήνα νωρίτερα, ένας βετεράνος της RAF το είχε πουλήσει στους Λονδρέζους βιβλιοπώλες Sweet & Maxwell για 42 λίρες (49 ευρώ).
«Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί είχε καταγραφεί λάθος όταν πουλήθηκε ... έχει περάσει πολύς καιρός. Αξίζει πολλά, πολλά, πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα» σημείωσε ο Νίκολας Βίνσεντ.
Η βοηθός κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ για τις υπηρεσίες βιβλιοθήκης και πληροφόρησης, Αμάντα Γουότσον, έδωσε συγχαρητήρια στους καθηγητές Κάρπεντερ και Βίνσεντ «για την φανταστική ανακάλυψή τους».
«Το έργο αυτό αποτελεί παράδειγμα για το τι συμβαίνει όταν υπέροχες συλλογές, όπως αυτή της Νομικής Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ, είναι διαθέσιμες σε λαμπρούς μελετητές» ανέφερε.