Η έκλειψη ξεκίνησε να είναι ορατή στην Ελλάδα από τις οκτώ το πρωί, με την κάλυψη του ηλιακού δίσκου να είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας. Στην Αθήνα, η έναρξη της μερικής έκλειψης έγινε στις 7:48, έφτασε στην κορύφωση στις 8:28 και ολοκληρώθηκε στις 9:11. Το “Δαχτυλίδι της Φωτιάς” συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το φεγγάρι.

Η έκλειψη από τις Μυκήνες (Eurokinissi)

Σημειώνεται πως η έκλειψη είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να παρατηρούμε μόνο με ειδικά γυαλιά και όχι απευθείας, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την όρασή μας.

Παρακολουθήστε ζωντανά την έκλειψη ανά τον κόσμο

Εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες που μοιράζονται οι χρήστες στο Twitter

Συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο

Στο μεταξύ, η έκλειψη συμπίπτει με την μεγαλύτερη ημέρα του 2020, αλλά και την πρώτη επισήμως ημέρα του φετινού καλοκαιριού. Το θερινό ηλιοστάσιο, έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου λίγο μετά τα μεσάνυχτα (στις 00:43 ώρα Ελλάδας). Επίσης, σήμερα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο. Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν. Σήμερα ο Ήλιος στέκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό, όπως τον παρατηρεί κάποιος από το βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται η Ελλάδα.

Όπως γράφει το ΑΜΠΕ σε σχετικό αφιέρωμά του, το άνω άκρο του ημισφαιρίου μας, στη βόρεια Σκανδιναβία πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, σήμερα δεν θεωρείται η αρχή αλλά μάλλον το μέσο του καλοκαιριού, καθώς στη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου υπάρχει το φαινόμενο του “ήλιου του μεσονυκτίου”.

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους, αφού η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών.

Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο “μονοπάτι” πάνω από τη Γη. Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο γέρνει προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο γέρνει περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Διαβάστε περισσότερα