"Withdraw this CAP": Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει την ΕΕ ότι χρηματοδοτεί με 400 δισ. την οικολογική καταστροφή
"Σήμερα, 11 μήνες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακήρυξε τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης, έρχεται να ψηφίσει μια αγροτική πολιτική που τροφοδοτεί την οικολογική καταστροφή με 400 δισ. ευρώ". Υπογραμμίζει πως η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής είναι έργο "αμέτρητων lobbyists, αλλά και δημοσιογράφων και μιντιακών ομίλων που απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να ενημερώσουν τους πολίτες για τα σημαντικά γεγονότα που τους αφορούν". "Απογοητευτήκαμε; Όχι γιατί δεν περιμένουμε θαύματα" αναφέρει η Τούνμπεργκ. "Ωστόσο φάνηκε και πάλι πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των πολιτικών που εφαρμόζονται και που θα έπρεπε να βρισκόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού", προσθέτει. Τονίζει πως αυτό που απέδειξε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είναι πως δεν κατανοούν τί σημαίνει οικολογική κρίση, "ή επιλέγει να μην το κατανοήσει", όπως προσθέτει. "Αυτό δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούριο, συμβαίνει εδώ και δεκαετίες: Άδεια λόγια, άδειες διακηρύξεις, άδειες συμφωνίες, άδειες υποσχέσεις, τις οποίες ακολουθούν πράξεις που βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση".
"Αν οι ηγέτες μας υιοθετήσουν την ΚΑΠ, δεν υπάρχει καμία ελπίδα να πετύχουμε τους στόχους του Παρισιού. Απαιτούμε από τους πολιτικούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να σταματήσουν να αναιρούν τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες τους, με αυτές τις καταστροφικές πολιτικές που δεν έχουν θέση στο μέλλον μας", αναφέρει και καλεί την Κομισιόν να προτείνει τροποποίηση της απόφασης. "Η μάχη δεν έχει τελειώσει, γιατί δεν τελειώνει αν δεν το πει ο κόσμος", τονίζει και καλεί την κοινωνία των πολιτών σε δράση - και μέσω των social media.Vi skrev en text om det:https://t.co/QWeNUsR02C
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) October 24, 2020
Στα καθ' ημάς
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, δήλωσε πως το συνολικό πακέτο των ενισχύσεων στους έλληνες αγρότες θα κυμανθεί στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα, ότι πρόκειται για μία ισορροπημένη συμφωνία που συμβιβάζει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε τη πρόταση αναφέροντας: "Καταψηφίσαμε την μεθόδευση των fast track διαδικασιών, (...) την ανακολουθία λόγων και πράξεων μεταξύ της ΚΑΠ και της κατά τα άλλα ψηφισμένης με ευρεία πλειοψηφία Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, (...) τη βιομηχανική γεωργία, στηρίζοντας τη γεωργία μικρής κλίμακας. Ας εξηγήσει η ΝΔ που ευνοεί την Ελλάδα η πρόταση που υπερψήφισε εκείνη". Η Νέα Δημοκρατία, είχε καταγγείλει το γεγονός, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την χρηματοδότηση των ελλήνων αγροτών, λέγοντας: "Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι παραμένει σταθερά απέναντι στους μικρομεσαίους, απέναντι στους αγρότες, απέναντι στα συμφέροντα των πολλών".