Σημαντική άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, όπου σε συνδυασμό με την επίδραση της τοπογραφίας στη δυτική ροή των ανέμων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες τιμές της την Πέμπτη 01/07 στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσουν τους 43-44 ⁰C. Στον παρακάτω Χάρτη εμφανίζεται η πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας από την Τετάρτη 30/06 έως και την Κυριακή 04/07, σε πέντε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδος, με τις μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες να καταγράφονται στη Θεσσαλία και στη Βοιωτία.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Τετάρτη 30/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 39-41 ⁰C και στα βόρεια τους 36-38 ⁰C. Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο 36-38 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη και στην Ανατολική Ρόδο έως τους 39 ⁰C, στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο τους 34-35 ⁰C.

Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τετάρτης 30/06, στα βόρεια ορεινά τμήματα υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Επισημαίνεται ότι :

  • Θα σημειωθεί άνοδο των ήδη πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.
  • Θα είναι έντονο το αίσθημα δυσφορίας σε αρκετές περιοχές.
  • Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα δυτικά τμήματα.

Για τη νέα άνοδο της θερμοκρασίας το επόμενο 48ωρο, μίλησε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια της Πέμπτης φαίνεται πως θα έχουμε την κορύφωση του κύματος ζέστης που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της ελληνικές επικράτειας εδώ και ημέρες.

Η Τετάρτη θα μπει με ηλιοφάνεια, αλλά από τις μεσημβρινές ώρες θα βγάλει σύννεφα που ενδέχεται να προκαλέσουν μπόρες στα ορεινά της κεντρικής Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μπόρας στα ορεινότερα τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όλα αυτά μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια, με κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, η οποία θα γίνεται πιο έντονη κυρίως προς το μεσημέρι στις πιο δυτικές και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Το πρωί η θερμοκρασία θα φθάσει τους 27 βαθμούς στα ανατολικότερα νησιωτικά τμήματα της επικράτειας, αλλά το μεσημέρι οι θερμοκρασίες θα πάρουν την ανιούσα, με τον υδράργυρο να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία.

Στην Αττική και την Αθήνα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τις 24 ως τους 38 βαθμούς, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από τους 23 ως τους 35.

Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένεται κορύφωση των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ στα πολύ ορεινά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονία ενδέχεται να σημειωθούν μπόρες ή ακόμη και τοπικές καταιγίδες, υπογραμμίζει ο κ. Αρναούτογλου.

Στις περισσότερες περιοχές θα φυσούν θερμοί δυτικοί άνεμοι. Ιδιαίτερα όμως στο ορεινό κομμάτι της ηπειρωτική χώρας: στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο (και στα ημιορεινά), στη Θεσσαλία (επίσης και στα ημιορεινά), στη Στερεά και στην Πελοπόννησο, ο δυτικός άνεμος θα είναι πολύ θερμός.

Οπότε είναι πιθανό να έχουμε συνθήκες λίβα σε περιοχές της ηπειρωτικής ανατολικής χώρας, με τη θερμοκρασία σχεδόν σε όλη την επικράτεια να παρουσιάζει μια νέα περαιτέρω άνοδο.

Στην Αττική, ο υδράργυρος θα φθάσει τους 41 βαθμούς, ενώ η πιο υψηλή θερμοκρασία θα σημειωθεί στην Ανατολική Πελοπόννησο, όπου το θερμόμετρο θα φθάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή, πρώτα στα βόρεια, και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει σε αρκετά ανεκτά επίπεδα, δηλαδή στο λεγόμενο «ελληνικό καλοκαίρι», τονίσει ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις