Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες από τις…καυτές θάλασσες του Καναδά και των Βορειοδυτικών ΗΠΑ. Ποιος θα το φανταζόταν, ότι ο άλλοτε παγωμένος βορράς της Αμερικανικής ηπείρου, θα βρισκόταν σε κλοιό καύσωνα. Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της και αυτή τη φορά θύμα της είναι ένα κοπάδι κόκκινων σολομών, οι οποίοι ψήθηκαν στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα! Το συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΜΚΟ Columbia Riverkeeper.

Το βίντεο δείχνει τους σολομούς να κολυμπούν σε παραπόταμο, με πληγές και ερυθρόλευκες αλλοιώσεις στο δέρμα τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα άγχους και έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τον Μπρετ Βαντενχόιβελ, επικεφαλής της Columbia River, οι σολομοί ταξίδευαν αντίθετα στο ρεύμα από τον ωκεανό στο ποτάμι, προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρογονικές περιοχές αναπαραγωγής τους, ώσπου ξαφνικά άλλαξαν πορεία.

Ο καύσωνας «έψησε» τους σολομούς

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοπάδι έστριψε απότομα στο Little White Salmon River, έναν παραπόταμο του Κολούμπια, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την καυτή ποτάμια περιοχή σαν από «φλεγόμενο κτίριο». Την ημέρα που τραβήχτηκε το βίντεο, η θερμοκρασία του νερού του ποτάμιου είχε «απογειωθεί» στους 21 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία φονική για τα ανάδρομα αυτά ψάρια στην περίπτωση παρατεταμένης έκθεσής τους.

Τι θα συνέβαινε στους ανθρώπους

Ο Βαντενχόιβελ συνέκρινε την κατάσταση που βίωσαν τα ψάρια με έναν άνθρωπο που προσπαθεί να τρέξει μαραθώνιο σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών. «Η διαφορά είναι ότι για τους σολομούς αυτό δεν είναι αναψυχή. Δεν έχουν επιλογή. Ή θα τα καταφέρουν ή θα πεθάνουν», σημειώνει.

Οι σολομοί στο βίντεο δεν θα μπορέσουν να αναπαραχθούν στο ποτάμι και αναμένεται να πεθάνουν από ασθένειες και από το στρες που προκαλείται από τη ζέστη. Όπως αναφέρει ο Βαντενχόιβελ, είναι πρώιμο το όποιο συμπέρασμα για το πόσοι σολομοί πέθαναν ή θα αφανιστούν εξαιτίας των υπερβολικά ζεστών υδάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις