Επέστρεψε η μπαγκέτα στα χέρια του

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να γυρίσει το κλίμα. Χωρίς να κάνει τίποτα διαφορετικό, ακολούθησε την πεπατημένη των προηγουμένων ετών, ρίχνοντας το βάρος στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Τι έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Επέλεξαν να συνεχίσουν να χτυπούν την κυβέρνηση με όχημα την τραγωδία στα Τέμπη, με μοναδική κερδισμένη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπουν την πλάτη της.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ήταν από τα δυσκολότερα που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα μεγάλα συλλαλητήρια για τα Τέμπη προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και στο Μαξίμου.
Η δημοσκοπική πτώση ακόμη και στην εικόνα του πρωθυπουργού ήταν σημαντική. Μάταια η κυβέρνηση προσπαθούσε να αλλάξει την ατζέντα αλλά τίποτα δεν της έβγαινε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάτεψε αρκετά την «τράπουλα» αλλά εκεί υπήρξε η περίπτωση Δοξιάδη, ο οποίος ορκίστηκε το μεσημέρι και το απόγευμα παραιτήθηκε, δημιουργώντας νέα προβλήματα. Όποιες παρεμβάσεις προσπαθούσε να κάνει δεν έδειχναν ικανές να αλλάξουν το κλίμα, το οποίο γυρνούσε συνεχώς γύρω από την τραγωδία στα Τέμπη, με την πολιτική ατζέντα να είναι ουσιαστικά μονοθεματική.
Πώς άρχισε να αλλάζει το κλίμα
Η επικοινωνιακή τακτική άρχισε σταδιακά να αλλάζει. Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η αναβάθμιση της από τις αγορές άλλαξαν το παιχνίδι. Η κυβέρνηση ξεκίνησε τις παροχές, ενώ παράλληλα η γνησιότητα των βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία που απομάκρυνε το σενάριο του παράνομου φορτίου αλλά και το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την πυρόσφαιρα άρχισαν να αλλάζουν το κλίμα. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν επέτρεψε στην αντιπολίτευση να στήσει ένα επικοινωνιακό «show» στην προανακριτική, στέλνοντας τον Τριαντόπουλο στον φυσικό του δικαστή.
Η στρατηγική που ακολουθήθηκε άρχισε να ανεβάζει τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ, ενώ παράλληλα επέστρεψε και η «μπαγκέτα» της επικοινωνίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικό πως το Μαξίμου έριξε στο τραπέζι το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ένα θέμα το οποίο χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές του 2027. Ωστόσο, η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να το αναδείξει, αλλά και να κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα, με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ.
Η αντιπολίτευση δείχνει τη δεδομένη χρονική στιγμή ανήμπορη να γυρίσει το παιχνίδι. Το γεγονός πως τα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ούτε για την προανακριτική πρόταση που θα καταθέσουν εναντίον της κυβέρνησης για τα Τέμπη, δημιουργούν απογοήτευση στους ψηφοφόρους τους που βλέπουν τις μεταξύ τους διαφορές να αυξάνονται αντί να μειώνονται.