Επιστροφή στην ακαδημαϊκή σκηνή: Νέο άνοιγμα για σπουδές στη Βρετανία μετά το Brexit
η Βρετανία εξέφρασε την πρόθεσή της να επανενταχθεί στο πρόγραμμα Erasmus+, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής.
Πέντε χρόνια μετά το Brexit, η Βρετανία και η Ε.Ε. συμφώνησαν σε μια ιστορική «επανεκκίνηση» των σχέσεών τους. Για «ιστορική, win-win συμφωνία», μίλησε ο Στάρμερ. Αφορά «φιλίες εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Κεντρικά σημεία της νέας συμφωνίας είναι:
Σπουδές και νεανική κινητικότητα
Η Βρετανία και η Ε.Ε. συμφώνησαν να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός προγράμματος κινητικότητας νέων, που θα επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18–30 ετών να ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν αμοιβαία για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η Βρετανία εξέφρασε την πρόθεσή της να επανενταχθεί στο πρόγραμμα Erasmus+, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής .
Εμπόριο και οικονομική συνεργασία
- Αγροδιατροφικός Τομέας: Επιτεύχθηκε συμφωνία για μείωση των ελέγχων στα ζωικά και φυτικά προϊόντα, ιδιαίτερα επωφελής για τη Βόρεια Ιρλανδία.
- Ενέργεια: Η Βρετανία επανεντάσσεται στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με στόχο τη μείωση κόστους για επιχειρήσεις και καταναλωτές.
- Εμπόριο Χάλυβα: Εξασφαλίζεται προστασία των εξαγωγών βρετανικού χάλυβα από δασμούς, με ετήσιο όφελος 25 εκατ. λίρες για τη βιομηχανία.
- ETS (Σύστημα Εμπορίας Ρύπων): Διασυνδέεται εκ νέου το βρετανικό με το ευρωπαϊκό σύστημα, με προβλεπόμενη εξοικονόμηση έως και 800 εκατ. λίρες για τις βρετανικές επιχειρήσεις.
- Γενική Πρόσβαση στην Αγορά: Η Βρετανία πετυχαίνει «άνευ προηγουμένου» πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά, χωρίς επιστροφή στην τελωνειακή ένωση ή την ελεύθερη κυκλοφορία.