Συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ζητά η Ελλάδα - 52 πυρκαγιές σε 24 ώρες
Συναγερμός στις Αρχές για τη μεγάλη πυρκαγιά στις παρυφές της πρωτεύουσας. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της

Τη συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ζήτησε η Αθήνα για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα στη Δροσοπηγή στις Αφίδνες και έκαψε σπίτια και στο Κρυονέρι, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκ των οποίων οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Οι σημαντικότερες από αυτές που είναι σε εξέλιξη, εκδηλώθηκαν στους Πιτσινάδες Κυθήρων, στην Πολυθέα Μεσσηνίας, στην Τριάδα Ευβοίας, στα Τεμένια Χανίων και στη Δροσοπηγή Αττικής, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης.
Στα Κύθηρα επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 2 ομάδες δασοκομάντος, 16 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή υδροφόρων, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Χρειάστηκε να εκδοθούν 7 μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από οικισμούς προς ασφαλείς περιοχές. Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος κινητοποιήθηκαν προκειμένου να απομακρύνουν λουόμενους από τις παραλίες πλησίον της περιοχής της πυρκαγιάς.
Στην Πολυθέα Μεσσηνίας, επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 2 ομάδες δασοκομάντος, 30 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Χρειάστηκε να εκδοθούν 5 μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από οικισμούς προς ασφαλείς περιοχές.
Στην περιοχή Τριάδα του δήμου Μεσσαπίων Ευβοίας, επιχειρούν 128 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, 29 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Η πυρκαγιά εξελίσσετε σε δύσβατη και δυσπρόσιτη δασική περιοχή. Χρειάστηκε να εκδοθούν 3 μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από οικισμούς προς ασφαλείς περιοχές. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προκλήθηκαν ζημιές σε 2 πυροσβεστικά οχήματα ενώ 5 πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Στην περιοχή Τεμένια Χανίων, επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 3 ομάδες δασοκομάντος, 25 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Πριν από λίγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού προς ασφαλή περιοχή.
Στη Δροσοπηγή Αττικής, επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες δασοκομάντος, 44 οχήματα, πλήθος Εθελοντών και Εθελοντικών ομάδων, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη. Χρειάστηκε να εκδοθούν 3 μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων προς ασφαλή σημεία. Δυνάμεις του ΕΚΑΒ με 4 ασθενοφόρα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Δροσοπηγής και μέχρι στιγμής χρειάστηκε να επέμβουν για τη διακομιδή ηλικιωμένης με παθολογικά προβλήματα ενώ ακόμη 4 περιστατικά είναι σε εξέλιξη. Επίσης, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ζημιές
Έχουν αναφερθεί ζημιές, στις περιοχές των πυρκαγιών, ο απολογισμός των οποίων θα πραγματοποιηθεί, όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.
Όσες πυρκαγιές εκδηλώνονται αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα, λαμβάνουν πολύ γρήγορα διαστάσεις, γίνονται επικίνδυνες και οι συνθήκες αυτές αναμένονται να επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες.
Γι’ αυτό το λόγο, η χώρα μας ζήτησε τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να μας παρέχει 6 αεροσκάφη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.
Με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, όλες οι Υπηρεσίες της Επικράτειας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, ομοίως και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.
Το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός κατοικιών να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Πυροσβέστες αλλά και κάτοικοι μέσα στο Κρυονέρι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής και να σώσουν τις περιουσίες υπό εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.
Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ
Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών σε επίπεδο ΕΕ. Αποσκοπεί σε:
- ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών πολιτικής προστασίας
- μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ετοιμότητα των πολιτών απέναντι σε καταστροφές
- παροχή άμεσης, αποτελεσματικής και συντονισμένης βοήθειας προς τους πληγέντες
Εκτός από τις 27 χώρες της ΕΕ, στον μηχανισμό συμμετέχουν ορισμένες τρίτες χώρες: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ουκρανία, Σερβία και Τουρκία.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Μολδαβίας στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Προηγουμένως, τον Απρίλιο, η Ουκρανία είχε επίσης προσχωρήσει στον μηχανισμό, ως συμμετέχον κράτος.
Το κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (ΚΣΑΕΑ) είναι η καρδιά των επιχειρήσεων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Παρακολουθεί τα γεγονότα σε όλο τον κόσμο ανά πάσα στιγμή και συντονίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών.
Οι δορυφορικοί χάρτες που καταρτίζονται από την υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus υποστηρίζουν και επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας. Οι έγκαιρες και ακριβείς γεωχωρικές πληροφορίες που παρέχει το Copernicus είναι χρήσιμες για την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών και τον σχεδιασμό επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών.
Υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus
Ο μηχανισμός περιλαμβάνει και ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας. Πρόκειται για δεξαμενή πόρων που προδεσμεύονται από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση και προορίζονται για άμεση χρήση εντός ή εκτός ΕΕ.
Το 2019 η ΕΕ δημιούργησε το απόθεμα rescEU, το οποίο περιλαμβάνει:
- στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων
- αεροσκάφη ιατρικής εκκένωσης
- ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης και κινητά νοσοκομεία
- απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού και κινητών εργαστηριακών ικανοτήτων
- ικανότητες ανίχνευσης, απολύμανσης και δημιουργίας αποθεμάτων για την αντιμετώπιση χημικών,
- βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων
- προσωρινά καταφύγια
- μεταφορές και εφοδιαστική
Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ συμβάλλει επίσης στον συντονισμό των δραστηριοτήτων ετοιμότητας και πρόληψης καταστροφών που διεξάγουν οι εθνικές αρχές και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Για να εξασφαλιστεί καλύτερη ανταπόκριση στις μελλοντικές προκλήσεις, το Συμβούλιο εξέδωσε τον Μάιο του 2021 νέο κανονισμό για την ενίσχυση του μηχανισμού.
Οι νέοι κανόνες παρέχουν στην ΕΕ πρόσθετες ικανότητες για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων εντός και εκτός της ΕΕ και για την ενίσχυση του αποθέματος rescEU.
Τον Νοέμβριο του 2023, η ΕΕ εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων έως το τέλος του 2027