Γαλλία: Πρόταση απαγόρευσης της μαντίλας σε δημόσιους χώρους για τα κορίτσια κάτω των 15
Την πρόταση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, πριν από μια κυβερνητική συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στους δημόσιους χώρους της Γαλλίας πρότεινε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν για τα κορίτσια κάτω των 15 ετών.
Ο Μακρόν προέδρευσε σε κυβερνητική συνάντηση υψηλού επιπέδου για να συζητήσει αυτό που αποκάλεσε «πολιτικό ισλαμισμό» στη Γαλλία.
Το γραφείο του Γάλλου προέδρου τόνισε ότι ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν προτάσεις πριν από τον Ιούνιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα «σοβαρά» ευρήματα μιας έκθεσης που ο Μακρόν ανέθεσε πέρυσι για την παρουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Γαλλία.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα – το κίνημα που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο πριν από 90 και πλέον χρόνια και εγκαινίασε το σύγχρονο φαινόμενο του πολιτικού Ισλάμ – αποτελεί «απειλή για την εθνική συνοχή» στη Γαλλία και κινδυνεύει να υπονομεύσει «τον ιστό της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, και νυν επικεφαλής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν, πρότεινε την εν λόγω απαγόρευση υποστηρίζοντας ότι η μαντίλα «υπονομεύει σοβαρά την ισότητα των φύλων και την προστασία των παιδιών».
Σε δηλώσεις του στην Le Parisien, ο Ατάλ υπογράμμισε ότι ήθελε να εισαγάγει ποινικό αδίκημα εξαναγκασμού για τους γονείς που αναγκάζουν τις κόρες τους ηλικίας κάτω των 18 ετών να φορούν το πέπλο.
Ωστόσο, ορισμένοι επέκριναν τις δηλώσεις του Ατάλ. Ο βουλευτής του Σοσδιαλιστικού Κόμματος, érôme Guedj δήλωσε ότι ο Ατάλ «κυνηγάει την ακροδεξιά» και στρέφει τη γαλλική κοσμικότητα κατά των μουσουλμάνων.
Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι η έκθεση για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Γαλλία θα δημοσιευθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Το Ελιζέ δήλωσε ότι λόγω της «σοβαρότητας» των ευρημάτων της, η κυβέρνηση είχε αναλάβει να υποβάλει γρήγορα προτάσεις.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο απέκτησε αντίγραφο της έκθεσης, ανέφερε ότι αυτή υποδεικνύει την εξάπλωση του ισλαμισμού «από τα κάτω προς τα πάνω». Αυτή ήταν μια προφανής αναφορά στην πολιτική των δήμων, στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, στα σχολεία και στις αθλητικές ομάδες. Η έκθεση ανέφερε ότι αυτό αποτελούσε «απειλή βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».
Δεν είναι βέβαιο αν οι περιορισμοί στη μουσουλμανική μαντίλα θα είναι μεταξύ των προτάσεων που θα γίνουν ως αποτέλεσμα της έκθεσης. Στην προεδρική κούρσα του 2022, όταν ο Μακρόν επανεξελέγη, η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, η οποία ήρθε δεύτερη, πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης της μουσουλμανικής μαντίλας από οποιαδήποτε γυναίκα σε όλους τους δημόσιους χώρους της Γαλλίας.
Τι ορίζει η νομοθεσία
Σύμφωνα με την ισχύουσα γαλλική νομοθεσία, οι δημόσιοι υπάλληλοι σε κρατικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των νοσοκομείων, δεν μπορούν να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, όπως χριστιανικό σταυρό, εβραϊκή κιπά, σιχικό τουρμπάνι ή μουσουλμανική μαντίλα.
Η Γαλλία είναι μια δημοκρατία που βασίζεται στον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, με σκοπό την προώθηση της ισότητας όλων των ιδιωτικών πεποιθήσεων. Το κράτος παραμένει ουδέτερο όσον αφορά τη θρησκεία, αλλά πρέπει να διασφαλίζει την ελευθερία του καθενός να ασκεί την πίστη του.
Το 2004, η Γαλλία απαγόρευσε στα κορίτσια να φορούν ισλαμική μαντίλα στα κρατικά σχολεία - μαζί με την απαγόρευση όλων των άλλων θρησκευτικών συμβόλων, όπως οι σταυροί ή τα τουρμπάνια - υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ελεύθερα από κάθε θρησκεία. Υπάρχει επίσης συζήτηση στην κυβέρνηση σχετικά με την πρόταση νέου νόμου για την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στους εγχώριους αθλητικούς αγώνες.
Η έκθεση που επικαλείται το κόμμα του Μακρόν έρχεται σε μια εποχή που η εθνική πολιτική στη Γαλλία επικεντρώνεται σε θέματα εθνικής ταυτότητας και Ισλάμ, με την ακροδεξιά Λεπέν να αυξάνει το ποσοστό της.