Γιατί δεν έχουν βρεθεί σκελετοί στον Τιτανικό (αντίθετα με παλαιότερα ναυάγια)
Παρά τα 1.500 θύματα, κανένα ανθρώπινο οστό δεν έχει βρεθεί στον Τιτανικό. Τι εξήγηση δίνει η επιστήμη.

113 χρόνια μετά τη βύθισή του, ο Τιτανικός εξακολουθεί να απασχολεί τους επιστήμονες και το κοινό, που αναζητούν απαντήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθαναν 1.500 άνθρωποι, τον λόγο που το ναυάγιο είναι κομμένο στα δύο, ακόμα και αν υπήρξε κάποιο ζευγάρι που παντρεύτηκε στο κατάστρωμα. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα οστών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι το πλοίο έγινε υγρός τάφος για πολλούς ανθρώπους.
Μαρτυρίες από τον Τζέιμς Κάμερον
Όπως διαβάζουμε στο iflscience, ο Τζέιμς Κάμερον, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Τιτανικός», έχει συμμετάσχει σε πάνω από 33 αποστολές εξερεύνησης και αναφέρει ότι έχει περάσει περισσότερο χρόνο πάνω στο πλοίο απ’ ό,τι ο καπετάνιος του. Αν και έχει δει ρούχα, παπούτσια και άλλα αντικείμενα ανθρώπων, εξηγεί ότι δεν έχει δει ποτέ υπολείμματα ανθρώπινων σωμάτων ή οστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αντικείμενα δίνουν μια αίσθηση παρουσίας, αλλά η φυσική αποσύνθεση των σωμάτων φαίνεται πως έχει συντελεστεί πλήρως.
Καταρχάς, ενώ δεν υπήρχε επαρκής αριθμός σωστικών λέμβων, κάθε επιβάτης είχε πρόσβαση σε ζώνες και σωσίβια γιλέκα. Μεγάλος αριθμός επιβατών έπεσε στη θάλασσα και τελικά πέθανε από υποθερμία. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά το ναυάγιο είχαν ως αποτέλεσμα οι σορεοί να παρασυρθούν μακριά από το σημείο του ναυαγίου. Πολλά από αυτά περισυνελέγησαν εβδομάδες αργότερα από πλοία διάσωσης, ενώ άλλες δεν εντοπίστηκαν ποτέ.
Πολλοί άνθρωποι παρέμειναν εντός του πλοίου και βυθίστηκαν με αυτό, αλλά τα σώματά τους εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της δράσης των θαλάσσιων οργανισμών και των αποικοδομητών. Λογικά, λένε οι επιστήμονες, οι σκελετοί τους θα έπρεπε να παραμείνουν ακέραιοι, όπως έχει συμβεί σε παλιότερα ναυάγια. Όμως, το περιβάλλον του Ατλαντικού σε βάθος 3.800 μέτρων διαφέρει σημαντικά από εκείνα τα άλλα σημεία.
Τι είναι το βάθος αντιστάθμισης ανθρακικού ασβεστίου
Ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο ερευνητής που βρήκε τον Τιτανικό, εξηγεί ότι σε αυτά τα βάθη έχει ξεπεραστεί αυτό που ονομάζεται «βάθος αντιστάθμισης ανθρακικού ασβεστίου». Πρόκειται για το σημείο στο οποίο το ασβέστιο αρχίζει να διαλύεται στο θαλασσινό νερό, γεγονός που εμποδίζει τη διατήρηση των οστών. Σε συνδυασμό με την πίεση, το σκοτάδι και την παρουσία μικροοργανισμών που καταναλώνουν οργανικά υλικά, οι συνθήκες είναι ιδανικές για την πλήρη αποσύνθεση των ανθρώπινων υπολειμμάτων.
Επιπλέον, τα υλικά του ίδιου του ναυαγίου διαβρώνονται με ταχείς ρυθμούς λόγω της ύπαρξης ενός ειδικού βακτηρίου, του Halomonas titanicae, το οποίο τρέφεται από τον σίδηρο του πλοίου. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο δυναμικό και εχθρικό είναι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο.
Το μέλλον της έρευνας
Ο μοναδικός, ίσως, χώρος που ενδέχεται να βρεθούν στο μέλλον σκελετοί είναι το μηχανοστάσιο, όπου δεν εισήλθε νερό και, κατά συνέπεια, οξυγόνο, ώστε να δράσουν οι οργανισμοί. Ωστόσο, και αυτό το σενάριο είναι σχετικά απίθανο, δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσεγγιστεί το συγκεκριμένο σημείο με την υπάρχουσα τεχνολογία. Παρά τις σημαντικές προόδους στην υποβρύχια ρομποτική, η πίεση και η πολυπλοκότητα της κατασκευής καθιστούν το εσωτερικό του πλοίου ιδιαίτερα δυσπρόσιτο.