Βασίλης Δημάκης: Νέα απεργία πείνας προανήγγειλε ο κρατούμενος και αριστούχος φοιτητής, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής. Ο Βασίλης Δημάκης, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων μετήχθη παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Κατάστημα Κράτησης των Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πραγματικός λόγος για τη μεταγωγή του είναι η συμμετοχή του στους αγώνες των κρατουμένων για να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής των κρατουμένων από την επιδημία του κορονοϊού.

Η μεταγωγή σημαίνει ότι θα βρίσκεται μακριά από τις φυλακές Κορυδαλλού από όπου, όντας κοντά στη σχολή του, μπορούσε να παρακολουθεί τα μαθήματα του κάνοντας χρήση εκπαιδευτικών αδειών. Ο Δημάκης ξεκίνησε την απεργία πείνας με αίτημα την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού κι αν το αίτημα του δεν δικαιωθεί αναμένεται να  προχωρήσει και σε απεργία δίψας.

Καμπαγιάννης

«Η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών είναι παντελώς αναιτιολόγητη και εκδικητική», σημείωσε ο δικηγόρος του Θανάσης Καμπαγιάννης, μιλώντας στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά.

Το μόνο που έκανε ο Δημάκης -τόνισε ο συνήγορος του- ήταν να μιλήσει ως εκπρόσωπος των κρατουμένων με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά την ειρηνική κινητοποίηση των κρατουμένων, με αίτημα να ληφθούν μέτρα για τον κορονοϊό στις φυλακές.

 Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα


Αριστούχος

Ο Βασίλης Δημάκης όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής. Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας. Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του την οποία και συνέχισε πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.

Μετά από αιτήματά του που απορρίφθηκαν προχώρησε σε απεργία πείνας και τελικά δίψας προκειμένου να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του με «βραχιολάκι». Κατά τη διάρκεια της απεργίας του βρήκε στήριξη τόσο από φορείς όσο και από τους καθηγητές του και τελικά δικαιώθηκε μετά από 31 ημέρες και μπόρεσε με ειδικές εκπαιδευτικές άδειες να παρακολουθεί τα μαθήματά του και πάλι με άριστες επιδόσεις.