Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων: Προέβη σε μηνυτήρια αναφορά για παράνομες επαναπροωθήσεις, βασανιστήρια και θανάτους μεταναστών/προσφύγων από πυροβολισμούς στον Έβρο. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μετά από σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel το οποίο επιμένει στην εγκυρότητα της είδησης που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο περί δολοφονίας από πυρά ενός Πακιστανού μετανάστη ο οποίος σκοτώθηκε πιθανότατα από πυρά Ελλήνων στρατιωτών στην προσπάθειά του να περάσει τον φράχτη στον Έβρο, το παρατηρητήριο προχώρησε στη σχετική μηνυτήρια αναφορά.

Μάλιστα, επισυνάπτει και σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με το φερόμενο περιστατικό.

Η μηνυτήρια αναφορά:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

Κύριο Βασίλη Πλειώτα
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Μηνυτήρια αναφορά για παράνομες επαναπροωθήσεις, βασανιστήρια
και θανάτους μεταναστών/προσφύγων από πυροβολισμούς στον Έβρο

8 Μαΐου 2020

 Κύριε Εισαγγελέα

Επισυνάπτουμε την πλήρως τεκμηριωμένη έκθεση (με δεκάδες μαρτυρίες θυμάτων) της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020 όπου περιγράφονται κατά συρροή παράνομες επαναπροωθήσεις, βασανιστήρια και θάνατοι από πυροβολισμούς μεταναστών/προσφύγων από όργανα της ελληνικής διοίκησης στον Έβρο.

Ειδικότερη σημασία έχουν, στις σελίδες 10-11 της έκθεσης, δύο βεβαιωμένοι θάνατοι από θανατηφόρους πυροβολισμούς των ελληνικών δυνάμεων στις Καστανιές Έβρου, του 43-χρονου Πακιστανού Muhammed Gulzari στις 4 Μαρτίου 2020 (με αυτόπτη μαρτυρία από τη Διεθνή Αμνηστία και βίντεο των ερευνητικών ομάδων Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, που ανασυσταίνει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και αναφέρει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών σε ιστοσελίδα της) και του 22-χρονου Σύριου Mohammad Arab στις 2 Μαρτίου 2020 (τεκμηρίωση με οπτικοακουστικό υλικό από τη Forensic Architecture διαθέσιμο σε αυτή την ιστοσελίδα). Επίσης η εξαφάνιση της Fatma από τη Συρία στις 29 Φεβρουαρίου 2020, νότια της Αδριανούπολης, μετά από πυροβολισμούς εναντίον της, του συζύγου της και των έξι παιδιών τους.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι έχει εντολή με ηλεκτρονικό μήνυμα από το Istanbul Bar Association (Δικηγορικό Σύλλογο της Ισταμπούλ/Κωνσταντινούπολης) να εκπροσωπήσει τον M.T. και είναι εξάδελφος του νεκρού Mohammad Arab από το Aleppo της Συρίας ενώπιον των ελληνικών ανακριτικών αρχών για τη διερεύνηση και απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για το θάνατό του. Ο εξάδελφος έχει υποβάλει και προσφυγή στο ΕΔΔΑ που καταχωρήθηκε στις 6 Μαρτίου 2020 με τα αρχικά του ως Μ.Τ. v. Greece (αριθμός προσφυγής 12288/2020) και την οποία το ΕΔΔΑ αποφάσισε να εξετάσει κατά προτεραιότητα. Ο M.T. μέσω του IBA και του ΕΠΣΕ, δηλώνει παράσταση για την υπεράσπιση της κατηγορίας.
Αιτούμεθα να φροντίσετε για την άμεση, πλήρη και αμερόληπτη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών για αδικήματα που πρέπει να ερευνηθούν και ως τελεσθέντα με ρατσιστικό κίνητρο, η οποία διερεύνηση, για να είναι αμερόληπτη, δεν μπορεί να γίνει από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές του Νομού Έβρου που έχουν μέχρι σήμερα δημιουργήσει την εντύπωση πως στερούνται της απαραίτητης αντικειμενικής αμεροληψίας αφού προηγούμενες εκατοντάδες καταγγελίες έχουν «ερευνηθεί» και αρχειοθετηθεί, δηλαδή συγκαλυφθεί, κάτι που έχει εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς και ενώπιον των αρμόδιων οργάνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις