Γιορτή της Μητέρας 2020: Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας. Είναι κινητή εορτή -όπως και η γιορτή του πατέρα- και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Όσο ήμασταν μικροί όλα ήταν πιο εύκολα σχετικά με την εύρεση του κατάλληλου δώρου γι’ αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Αρκούσε μια ζωγραφιά, ένα λουλούδι ή μια χειροποίητη κάρτα για να κάνει τη μαμά μας να συγκινηθεί που την σκεφτήκαμε. Όμως ξέρουμε πως ακόμα και αν εμείς μεγαλώσαμε η μαμά μας είναι και θα είναι για πάντα μαμά και θα της αρκεί ακόμα και μια αγκαλιά! Ωστόσο, στην εποχή του κορονοϊού η έκφραση αγάπης παίρνει άλλη διάσταση.

Το ιδανικό δώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι να αφιερώσετε ουσιαστικό χρόνο στη μητέρα σας. Επισκεφθείτε την αν αυτό είναι δυνατόν, ή αφιερώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε είτε με βίντεο – κλήση, είτε από το τηλέφωνο. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να συνοδεύσετε την κίνησή σας με ένα παλιό video από τα παιδικά ή μαθητικά σας χρόνια ή να της αφιερώσετε ένα τραγούδι που ξυπνά γλυκιές αναμνήσεις. Πράξτε με υπευθυνότητα και ασφάλεια… δεν θέλετε να θέσετε την ζωή της οικογένειάς σας σε κίνδυνο.

Φυσικά μπορείτε να της κάνετε ένα ψηφιακό δώρο: Κάποιο e-book, κάποια συνδρομή σε online μαθήματα πχ μαγειρικής, ή συνδρομή για γυμναστική στο σπίτι ή ακόμα και σε κάποιο ψηφιακό κανάλι – ανάλογα με τα ενδιαφέροντά της!

Πως καθιερώθηκε

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.

Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Γούντροου Ουίλσον θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «πατέρας» της Ημέρας της Μητέρας, καθώς ήταν εκείνος που καθιέρωσε επισήμως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα «δημόσιας έκφρασης αγάπης προς τις μαμάδες».

Ωστόσο, «μητέρα» της γιορτής θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Η ανάγκη για την τιμητική αυτή της μητρότητας προέκυψε από την προσωπική τραγωδία της Jarvis: Από τα 13 της παιδιά, μόλις τα 4 κατάφεραν να φτάσουν έως την εφηβεία. Πέθαναν από ασθένειες κοινές της εποχής (ιλαρά, τυφοειδή πυρετό, διφθερίτιδα), απώλειες που ενέπνευσαν την Jarvis να αναλάβει δράσει ώστε να βοηθήσει την κοινότητά της στη μάχη κατά των παιδικών ασθενειών.

Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Πως γιορτάζεται σε διάφορες χώρες

Αυστραλία

Σύμφωνα με το www.mothersdaycelebration.com, στην Αυστραλία, η γιορτή της Μητέρας, γιορτάζεται, όπως και στην Αμερική, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, με λουλούδια και κάρτες ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τις μαμάδες. Οι άνθρωποι εκεί φορούν τη μέρα αυτή ένα γαρίφαλο χρωματιστό, αν η μητέρα τους είναι εν ζωή, ή λευκό, αν δεν ζει πια. Τα παιδιά τιμούν όχι μόνο τις μητέρες τους αλλά και τις γιαγιάδες ή τις γυναίκες που τα προσέχουν, αναγνωρίζοντας τις θυσίες και την αγωνία τους για αυτά.

Καναδάς

Στον Καναδά, η Ημέρα της μητέρας θεωρείται η τρίτη δημοφιλέστερη γιορτή μετά τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βαλεντίνο, με έντονη συναισθηματική αξία. Οι πωλήσεις καρτών με μηνύματα αγάπης προς τη μητέρα σπάνε κάθε ρεκόρ, τα τηλεφωνικά δίκτυα μπλοκάρουν από την κίνηση, ενώ η παράδοση επιβάλλει το δείπνο εκτός σπιτιού, ώστε να απαλλαγεί η μητέρα από το μαγείρεμα εκείνη την ημέρα.

Ινδία

Παρόλο που η Ημέρα της μητέρας απαριθμεί λιγότερα από 10 χρόνια εορτασμού στην Ινδία, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι Ινδοί προσφέρουν κάρτες στις μητέρες τους, τους μαγειρεύουν, ώστε εκείνες να ξεκουραστούν, αφιερώνουν την ημέρα στην περισυλλογή για τη σημασία της μητέρας στη ζωή τους, ενώ και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκει κανείς ειδικά προγράμματα και εκτενή αφιερώματα την ημέρα αυτή.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία η γιορτή της μητέρας έχει καθιερωθεί την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, δούλοι και υπηρέτες επέστρεφαν στα σπίτια τους την ημέρα αυτή για να τιμήσουν την Παναγία στην εκκλησία της περιοχής όπου μεγάλωσαν, ενώ μάζευαν λουλούδια στη διαδρομή και τα προσέφεραν στις μητέρες τους. Η σύγχρονη παράδοση στην Ιρλανδία επιβάλλει σερβίρισμα του πρωινού στο κρεβάτι από τα παιδιά και τους συζύγους στις μαμάδες.

Μεξικό

Στο Μεξικό, η ημέρα της μητέρας εορτάζεται σταθερά στις 10 Μαΐου με ειδικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας, ειδικές ψαλμωδίες στις εκκλησίες, παραδοσιακά γεύματα και χειροποίητα δώρα από τα παιδιά για τις μαμάδες.

Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, οι άνθρωποι προσφέρουν στις μητέρες τους κόκκινα ή ροζ γαρίφαλα, αν είναι εν ζωή, διαφορετικά αφήνουν λευκά γαρίφαλα στον τάφο τους.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γιορτή της μητέρας την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής συνδέεται με αυξημένες πωλήσεις λουλουδιών, όπου κυριαρχούν τα τριαντάφυλλα, τα γαρίφαλα και τα χρυσάνθεμα. Η παράδοση επιβάλλει την παρασκευή μια πλούσιας τούρτας με αμύγδαλα (Simnel Cake).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις