Μεταναστευτικό Μηταράκης: Σύμφωνα με την εφημερίδα η ΕΛ.ΑΣ. δείχνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι επτά οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων δεν μεταφέρθηκαν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας αλλά πετάχτηκαν στον δρόμο, με μόνη διαθέσιμη επιλογή να περάσουν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Εξαρχείων. Πρόκειται για περίπου 50 άτομα, ανάμεσά τους μωρά και πολύ μικρά παιδιά, το ένα με σοβαρό πρόβλημα καρδιάς που χρειάζεται επέμβαση.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα εκφράζονται φόβοι ότι το περιστατικό αποτελεί εκ των πραγμάτων πρόβα, πείραμα σε μικροκλίμακα, για όσα ετοιμάζει ο υπουργός Νότης Μηταράκης σε δύο εβδομάδες. Ειδικότερα στο τέλος Μαΐου έχει αποφασιστεί η έξωση περισσότερων από 10.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα της ενδοχώρας, με ορατό το ενδεχόμενο να γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων από απελπισμένους, άστεγους πρόσφυγες.

Περιγράφοντας το δημοσίευμα το χρονικό της αστυνομικής επιχείρησης έρχονται στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οι επτά οικογένειες ζούσαν στην κατάληψη στέγασης προσφύγων στη Θεμιστοκλέους 58 στα Εξάρχεια. Τα ξημερώματα της Δευτέρας εισέβαλαν αστυνομικοί, κλοτσώντας τις πόρτες των δωματίων και σημαδεύοντας στο κεφάλι με το όπλο τον κόσμο που ξυπνούσε ταραγμένος. Τους έδωσαν δέκα λεπτά να μαζέψουν τα πράγματά τους και τους οδήγησαν για εξακρίβωση στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Αλλοι 12 δεν είχαν χαρτιά και κρατήθηκαν προς απέλαση.

Οι επτά οικογένειες των αναγνωρισμένων προσφύγων είχαν χαρτιά και «αφέθηκαν ελεύθεροι», όπως λένε οι αστυνομικές πηγές. Το σωστό είναι βέβαια ότι «αφέθηκαν άστεγοι». Στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» γιατί δεν έγινε αυτό που γινόταν στο παρελθόν, να οδηγηθούν σε δομή φιλοξενίας, αφού δεν είχαν πού να μείνουν ούτε τα μέσα να υποστηρίξουν τη διαβίωσή τους, οι αστυνομικές πηγές απάντησαν ότι αυτό «είναι θέμα μεταναστευτικής πολιτικής» και έδειξαν προς το υπουργείο.

Ευλόγως όπως επισημαίνει η εφημερίδα τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν ευρύτερη διάσταση αφού στο τέλος Μαΐου, ξαναπροβάλλει απειλητικά το ενδεχόμενο της έξωσης από δομές και διαμερίσματα περισσότερων από 10.000 προσφύγων, που έχουν συμπληρώσει έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου. Η απόφαση είχε ληφθεί πριν από μερικούς μήνες, αλλά πήρε αναβολή για το τέλος Μαΐου λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων, η αναγκαστική έξωση περιλαμβάνει 300 πρόσφυγες από τον Ελαιώνα, 2.200 από άλλα καμπ, 600 από ξενοδοχεία και 7.400 από τα διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA και άλλα προγράμματα.

Επιπλέον με δεδομένο ότι προβλέπεται να κοπεί η χρηματική βοήθεια, ότι δεν εφαρμόζονται προγράμματα προετοιμασίας για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, για κοινωνική ένταξη και για εγγραφή στα προγράμματα πρόνοιας, το αποτέλεσμα αναμένεται ολέθριο καθώς η εφαρμογή της απόφασης θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναφέρει εικόνες από την περίοδο πριν από τη δημιουργία των δομών φιλοξενίας.

Ζητούμενο παραμένουν οι επιλογές αντίδρασης που έχει ο υπουργός Νότης Μηταράκης και τελικά πως θα το χειριστεί τον εκρηκτικό γρίφο αφού πρέπει να συμβιβάσει τον ξενοφοβικό παροξυσμό με την πιεστική ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών που αποτελεί εκλογική του περιφέρεια ενώ παράλληλα να πετύχει και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας των πόλεων.

Απέναντι σε αυτήν την αδιέξοδη πολιτική, το ρεπορτάζ της ΕΦ. Συν. σημειώνει ότι κινητοποιούνται ο Δήμος της Αθήνας, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και φορείς που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Τη Δευτέρα, σε συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ με τη Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρο του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου και πρόεδρο της ΕΑΤΑ, της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου που ανέλαβε τη διαχείριση του Ελαιώνα, η κ. Δασκαλάκη ενημέρωσε ότι ο δήμος συζητά με οργανώσεις και φορείς που εμπλέκονται στα προγράμματα στέγασης ΕSTIA και ένταξης HELIOS. Δήλωσε επίσης ότι θα μεταφέρει στον δήμαρχο το αίτημα της ΚΕΕΡΦΑ να αξιοποιηθούν σπίτια του δήμου και τα κτίρια του ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις