Πρόσφυγες: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αντιμετώπιση ομάδας προσφύγων από την ελληνική αστυνομία ύστερα από την εκκένωση κατάληψης στη Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με καταγγελία της δημοσιογράφου Μαρίας Λουκά, η οποία και ανέδειξε το θέμα, τριάντα περίπου αναγνωρισμένοι πρόσφυγες βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο όταν η αστυνομία τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το κτήριο όπου διέμεναν. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες με νεογέννητα παιδιά, αλλά και ένα παιδί με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Λύση βρέθηκε χάρη στην επέμβαση απλών πολιτών.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό πως η ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσε κτήριο που τελούσε υπό κατάληψη από το 2016. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, από το κτήριο απομακρύνθηκαν περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία και το Κονγκό, ενώ ανάμεσά τους ήταν και περισσότερα από 10 παιδιά. Όλοι τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία της Αστυνομίας που τους μετέφεραν για ταυτοποίηση προκειμένου είτε να απελαθούν είτε να μεταφερθούν σε κάποια δομή.

Σύμφωνα με καταγγελίες, τα άτομα που εντοπίστηκαν μέσα στην κατάληψη χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: Αυτοί που δεν είχαν χαρτιά, οπότε μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια, οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν σε δομές και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που… πετάχτηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Έτσι, 30 περίπου άτομα βρέθηκαν αβοήθητοι στην πλατεία Εξαρχείων χωρίς καμία ελπίδα. Η δημοσιογράφος συνόδευσε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες οικογενειών με παιδιά με το σχόλιο: «Τους έσυραν στην Πέτρου Ράλλη μόνο και μόνο “για να απεικονίσουν τα κανάλια την εμπέδωση του δόγματος της «σιδερένιας τάξης» στα τρομοκρατημένα πρόσωπα παιδιών”, σχολιάζει η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα, η οποία ανέδειξε πριν λίγο το ζήτημα από τον λογαριασμό της. Ήδη μέσα σε ελάχιστα λεπτά δεκάδες είναι εκείνοι που έχουν κοινοποιήσει την ανάρτηση και εκφράζουν την οργή τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι ξανά άθλιοι σε βάρος των προσφύγων».

Ο Νασίμ Λομανί, του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών σημειώνει σε σχετική ανάρτηση:

«Οι 30 περίπου αναγνωρισμένοι πρόσφυγες απόψε λίγες ώρες μετά την εκκένωση βρέθηκαν στη πλ. Εξαρχείων άστεγοι, χωρίς Φαγητό και κυριολεκτικά αβοήθητοι. Αποτελούσαν από 7 οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη μερικών ημερών. Τα πιτσιρίκια των οικογενειών επειδή έχουν πάει σχολείο μιλάγανε άψογα ελληνικά, το ένα από τα παιδιά έχει σοβαρό πρόβλημα στη καρδιά που χρειάζεται επειγόντως εγχείρηση».

Ο ίδιος σημείωσε πως χάρη στη μέριμνα κατοίκων της περιοχής βρέθηκε προσωρινή λύση για τη στέγαση των προσφύγων. Σημείωσε, δε, «Για άλλη μια φορά το ελληνικό κράτος έδειξε τα χειρότερα του κατά των προσφύγων. Για άλλη μια φορά ο κόσμος της αλληλεγγύης στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων και βρήκε έστω προσωρινά λύση για τις ανάγκες των ανθρώπων σε δύσκολη κατάσταση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις