Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Όσο ο Ερντογάν έρχεται σε δυσχερέστερη θέση λόγω του οικονομικού αδιεξόδου της Τουρκίας, τόσο θα προσπαθεί να εξάγει την κρίση στα εξωτερικά θέματα, ώστε να στρέψει την κοινή γνώμη μακριά από την καθημερινότητα. Έτσι χθες τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 79 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις της εναέριας κυκλοφορίας. Σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες προχώρησαν επτά (7) τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, και πάνω από νησιά, ενώ τα Ελληνικά μαχητικά επιφυλακής (CAP) αναχαίτισαν τα τουρκικά σε πέντε εικονικές αερομαχίες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν τέσσερα μαχητικά F-16 και τρία ναυτικής συνεργασίας/ ELINT τύπου CN-235 τα οποία προέβησαν επίσης σε επτά, επικίνδυνες για την πτήση πολιτικών αεροσκαφών, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών. Η προκλητικότητα μάλιστα ξεπέρασε τα όρια καθώς 15 από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις, που τείνουν να γίνουν καθεστώς, πάνω από οκτώ ελληνικά νησιά κατοικημένα και ακατοίκητα.

Τέλος το πιο επικίνδυνο σενάριο που ακόμη κι ο στρατηγός και αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε προειδοποιήσει για ατύχημα, σε τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση του ΝΑΤΟ, έλαβε χώρα με τέσσερα από τα Τουρκικά αεροσκάφη να είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό σε περίπτωση που κάποιος Τούρκος πιλότος χάσει την ψυχραιμία του.

Το CN-235 αποτελεί ένα συμβατικό δικινητήριο αεροσκάφος κατασκευής της εταιρίας CASA, μέσης εμβέλειας το οποίο δύναται να χρησιμοποιηθεί ως μεταφορικό, μέσης μεταφορικής ικανότητας ή ως Α/Φ ναυτικής συνεργασίας, με την Τουρκία να είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του τύπου με 59 μονάδες σε διάφορες εκδόσεις. Αναπτύχθηκε από κοινού από τις Construcciones Aeronayticas SA – CASA νυν μέλος της EADS και την Ινδονησιακή IPTN. Τα αεροσκάφη CN-235 της Τουρκίας έχουν ρόλο κατασκοπίας καθώς διαθέτουν δυνατότητες ηλεκτρονικής κατασκοπίας (ELectronic INTelligence:ELINT) και συλλογής πληροφοριών (SIGnal INTelligence: SIGINT) των Τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στο σκέλος που αφορά στο σκοπό να εντοπίσουν κενά στο εναέριο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ελλάδας και της αντιαεροπορικής άμυνας καθώς και καταστολής των επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις