Τα σύνορα για την υποδοχή τουριστών ανοίγουν στις 15 Ιουνίου και οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επεξεργάζονται σχέδιο για τον έλεγχο των επισκεπτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μια από τις λύσεις που εξετάζεται είναι το λεγόμενο «pooled testing», δηλαδή ένας μαζικός έλεγχος δειγμάτων.

Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται 5 τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Αν όμως βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται και για τον HIV, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνεται λίγο η ευαισθησία του τεστ.

Με το άνοιγμα των συνόρων, σε μία ημέρα μπορεί να φτάσουν ακόμη και 60.000 άνθρωποι στη χώρα μας. Το πρόβλημα που δημιουργείται, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι για να κάνουν μαζικές δειγματοληψίες. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσω της αυτοδειγματοληψίας, αλλά επειδή είναι δύσκολο ο κάθε επιβάτης να παίρνει με την ειδική μπατονέτα το δείγμα από τη μύτη ή από το λαιμό του, υπάρχει η σκέψη να φτύνει λίγο σάλιο σε ένα κυπελάκι.

Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία:

 •  Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.
 • Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης: Καταγράφει αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον ιό.
 •  Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων: Ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτό το εργαλείο έχει προκύψει νομικό κώλυμα.

Η λίστα με τις 29 χώρες

Από τις 15 Ιουνίου η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από αυτές τις χώρες

 1. Αλβανία,
 2. Αυστραλία,
 3. Αυστρία,
 4. Βόρεια Μακεδονία,
 5. Βουλγαρία,
 6. Γερμανία,
 7. Δανία,
 8. Ελβετία,
 9. Εσθονία,
 10. Ιαπωνία,
 11. Ισραήλ,
 12. Κίνα,
 13. Κροατία,
 14. Κύπρος,
 15. Λετονία,
 16. Λίβανος,
 17. Λιθουανία,
 18. Μάλτα,
 19. Μαυροβούνιο,
 20. Νέα Ζηλανδία,
 21. Νορβηγία,
 22. Νότια Κορέα,
 23. Ουγγαρία,
 24. Ρουμανία,
 25. Σερβία,
 26. Σλοβακία,
 27. Σλοβενία,
 28. Τσεχία,
 29. Φινλανδία

Στους επισκέπτες από τις παραπάνω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις