Πολλά και διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα από την έρευνα για την πανδημία του κορονοϊού. Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από το Deep Knowledge Group παρουσίασε τα αποτελέσματα που είχαν οι διαφορετικές στρατηγικές που ακολούθησαν οι χώρες κατά την περίοδο του κορονοϊού. Πρόκειται για μια λίστα με τις 100 πιο ασφαλείς χώρες σε ό,τι αφορά την έξαρση του κορονοϊού. Στην κορυφή της λίστας είναι η Ελβετία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλή θέση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος παρουσίασε ένα γράφημα, για την πορεία του κορονοϊού σε διαφορετικές χώρες στο Facebook. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό και καθηγητής του LSE δημοσίευσε γράφημα με τίτλο «Κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι όχι». Στο χάρτη αυτό, εμφανίζεται η επιδημιολογική καμπύλη του κορονοϊού σε διαφορετικές χώρες. Με πράσινο αποτυπώνεται η πορεία του ιού στη χώρα μας την Ελλάδα, τη Ν. Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη, στο «κίτρινο» είναι οι Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία και στο «κόκκινο» Σουηδία, με την αμφιλεγόμενη πρακτική που υιοθέτησε, η Βρετανία που άργησε χαρακτηριστικά να κλείσει καταστήματα και να πάρει μέτρα και οι ΗΠΑ του προέδρου Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μόσιαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία και την Αρμενία, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

«Φαίνεται ότι η “ιδιαιτερότητα” των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων δεν ισχύει για τους γείτονες μας στα Σκόπια (153 θάνατοι) και για άλλες χώρες όπως η Μολδαβία (341) και η Αρμενία (200) όπου ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Πριν από τρεις ημέρες η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε δεύτερο lockdown σε 4 πόλεις. Πολλές χώρες στην κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, που είχαν καλά αποτελέσματα, πήραν μέτρα πριν από τις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης που είχαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Υπό αυτή την έννοια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανήκομεν εις την Ανατολήν και όχι εις την Δύσιν», έγραψε ο καθηγητής στην ανάρτησή του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις