Πράσινο φως σε χιλιάδες πρόσφυγες  δόθηκε για να αναχωρήσουν από τη Λέσβο. Τη δυνατότητα αυτή έχουν αλλοδαποί με μπλε σφραγίδα στο τρίπτυχο τους, που τους έχει δηλαδή αναγνωρισθεί το δικαίωμα ασύλου και έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. Συνολικά τις τελευταίες ημέρες έφυγαν 550 πρόσφυγες.  Από αυτούς μόνο 150 αναχώρησαν σήμερα.

Στο σύνολό τους μετακινούνται μόνοι τους, χωρίς δηλαδή την κάλυψη κάποιου οργανισμού, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, και κατευθύνονται σε δικούς τους προορισμούς, αφού δεν έχουν καμία πλέον χρηματοδότηση και δεν καλύπτονται στεγαστικά μέσω κάποιου προγράμματος.

Στη Λέσβο υπολογίζεται ότι οι διαθέτοντες μπλε σφραγίδα στο τρίπτυχο τους, φτάνουν το 25% των 20.000 περίπου ευρισκομένων στη Λέσβο σε διάφορους καταυλισμούς, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ΚΥΤ της Μόριας.

Η δυνατότητα αναχώρησης από τη Λέσβο έστειλε σήμερα περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες στο λιμάνι όπου συνωστίσθηκαν, προκειμένου να εκδώσουν εισιτήρια, τα οποία είναι και λιγοστά λόγω του περιορισμένου πρωτοκόλλου με το οποίο ταξιδεύουν τα πλοία. Ανάλογες σκηνές παρατηρούνται και στα πρακτορεία ταξιδιών στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκτός από εκατοντάδες κάτοχοι μπλε σφραγίδας στο λιμάνι συρρέουν κάτοχοι κόκκινης σφραγίδας, δηλαδή, αυτοί στους οποίους έχει επιβληθεί περιορισμός μετακίνησης εκτός Λέσβου ακόμα και κάτοχοι τρίπτυχου χωρίς καμία σφραγίδα δηλαδή αυτοί που δεν έχει ελεγχθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει.

Πολλοί αν και είχαν εισιτήριο, έμειναν έξω από το πλοίο. Άλλοι έμειναν στην πόλη και δεν επέστρεψαν στους καταυλισμούς με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο για να αναχωρήσουν την επόμενη μέρα. Διανυκτερεύουν ακόμη και σε δημόσιους χώρους.  Τις επόμενες μέρες, η μετακίνηση προς το εσωτερικό της Ελλάδας από τη Λέσβο μέσω του λιμανιού του Πειραιά, αναμένεται να συνεχιστεί.

Υπηρεσίες μετανάστευσης και Ασύλου

Στις 23 Μαρτίου λόγω κορονοϊου, με επείγουσα εντολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είχε ανασταλεί η υποδοχή και η εξυπηρέτηση του κοινού από όλες τις υπηρεσίες Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και από τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις