Ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση αφού πρώτα εξέτασε περί τους 500 μάρτυρες και αφού έχει συλλέξει στοιχεία ακόμα και με πτήσεις drones στις επίμαχες περιοχές από τον Βουτζά έως στο Μάτι, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα επιπλέον στοιχεία για τον τρόπο που έδρασε η πυροσβεστική στην τραγωδία.

Ακολούθησε έφοδος στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι που πραγματοποίησαν την Πέμπτη αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από εντολή που έδωσε ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, όπου χάθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι, λόγω της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου 2018. Πρόκειται για την υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα και τον κόσμο ενώ καθόρισε πέρα από τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που είναι το πιο σημαντικό, και τις πολιτικές εξελίξεις καθώς η τραγωδία εργαλιοποιήθηκε.

Ο ανακριτής σύμφωνα με πληροφορίες στρέφεται πλέον σε συγκεκριμένη κατεύθυνση ως προς τις ευθύνες και ζήτησε επιπλέον στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Πυροσβεστική αναζητώντας τα λάθη αλλά και τις επιλογές που έγιναν εκείνη την αποφράδα ημέρα. Δόηκε εντολή να κατασχεθεί το καταγραφικό μηχάνημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Επίσης δεύτερη έρευνα έγινε στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Πυροσβεστικής στο Μοσχάτο, όπου οι αστυνομικοί πήραν στοιχεία για τα ψηφιακά στίγματα υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Πιέσεις

Το πιο σημαντικό στοιχείο όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως απ ότι φαίνεται εκείνη την ημέρα ασκήθηκαν πιέσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες σε στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων χωρίς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα οι πιέσεις (τηλεφωνήματα) είχαν να κάνουν με την κατανομή των δυνάμεων και τις προτεραιότητες τους δεδομένου ότι παράλληλα έκαιγε από τις 11 το πρωί και μία τεράστια πυρκαγιά στην Δυτική Αττική η οποία την κρίσιμη ώρα της φωτιάς στο Μάτι απειλούσε συγκεκριμένες περιοχές. Εν ολίγοις υπάρχουν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες που πόρρω απέχουν από την αντίληψη που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη τις εβδομάδες και μήνες που ακολούθησαν. Έχουν βεθεί και αναζητούνται επιπλέον συνομιλίες και κινήσεις με πολύ μεγάλη σημασία που δεν προβλήθηκαν ούτε στα «ντοκιμαντέρ» που φτιάχτηκαν βιαστικά (;) εκείνη την περίοδο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις