Την Δευτέρα 29 Ιουνίου ξεκινούν οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων και λήγουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο θα απευθυνθούν αρχικά στο Λύκειο τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).  Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
– όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
– όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.

Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.

Που θα κινηθούν οι βάσεις

Οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, αναφέρουν πως θα υπάρξει πτωτική τάση στις πολυτεχνικές σχολές και τις ιατρικές. Στα άλλα δύο πεδία, το 1ο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και το 4ο των Σπουδών της Οικονομίας και της Πληροφορικής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές μεταβολές. Μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος τύπος , εκπαιδευτικός αναφέρει πως στα χτεσινά μαθήματα της Χημείας και της Οικονομίας, “οι υποψήφιοι σίγουρα θα αντιμετώπισαν πρόβλημα με το χρόνο, καθώς τα ζητούμενα απαιτούσαν πολλές πράξεις, είχαν δύσκολες μετατροπές και οι εκφωνήσεις ίσως δυσκόλεψαν τους μαθητές”.

Αναλυτικά, στο 1ο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών, οι βάσεις θα μείνουν σε σταθερά επίπεδα. Στις υψηλόβαθμες σχολές όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες οι μεταβολές θα είναι μικρές. Πέρσι η Νομική Αθήνας έπεσε στα 18.013 μόρια, στη Θεσσαλονίκη στα 17.824 μόρια και στη Θράκη στα 17.225 μόρια. Στις σχολές Ψυχολογίας η πιο υψηλόβαθμη σχολή έφτασε τα 17.608 μόρια (ΕΚΠΑ) και η πιο χαμηλόβαθμη τα 16.641 μόρια. Στο 2ο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, φέτος αναμένεται περαιτέρω κάθοδος στις βάσεις εισαγωγής ακόμα και στις υψηλόβαθμες σχολές. Η Χημεία θα ρίξει τις βάσεις, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν τόσες δυσκολίες.   Πέρσι οι πολυτεχνικές σχολές είχαν σοβαρές απώλειες, με τα κεντρικά Ιδρύματα να χάνουν ακόμα και 800 μόρια και τα περιφερειακά να καταγράφουν πτώση ακόμα και 2.900 μορίων. Οι σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ ήταν οι μοναδικές που κρατήθηκαν πάνω από το “κατώφλι” των 18.000 μορίων, με 18.314 μόρια και 18.019 μόρια αντίστοιχα.

Στο 3ο Επιστήμες Υγείας, αναμένεται πτωτική τάση στις ιατρικές σχολές. Πέρσι, η Ιατρική Αθήνας έπεσε στα 18.724 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 18.585 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική είχε 18.123 μόρια. Ωστόσο θα υπάρξουν σχολές με βαθμό εισαγωγής χαμηλότερο της βάσης. Σε κάποια τμήματα Γεωπονίας επαρχιακών πανεπιστημίων, η εισαγωγή αναμένεται να γίνει ακόμα και 6.500 μόρια. Στο 4ο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα φετινά θέματα κρίθηκαν βατά, με τις επιδόσεις των υποψηφίων να αναμένονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.  Πέρσι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης ήταν στα 17.959 μόρια. Αντίστοιχα και η Πληροφορική ήταν στα 16.433 μόρια, ενώ και το Τουριστικών Σπουδών στον Πειραιά, που μετράει μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, έχει βάση εισαγωγής στα 14.694. Δεν έλειψαν βέβαια και τα τμήματα στα οποία η εισαγωγή έγινε με πολύ χαμηλούς βαθμούς, με την πληθώρα αυτών να βρίσκεται σε επαρχιακά πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο η βάση εισαγωγής ήταν πέρσι στα 5.925 μόρια, ενώ και η Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ίδιο νησί στα 5.305 μόρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις