Σε κινητοποιήση έξω από τα κεντρικά της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας, προχωρούν οι πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, που προς το παρόν μπλοκάρεται από τις τράπεζες. Όπως ενημέρωσε ο Γιώργος Καρελιάς μέσω ανάρτησης του στο Facebook, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος των εργαζόμενων, την προσεχή Τρίτη οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο πεζοδρόμιο έξω από την Alpha Bank, στην οδό Σταδίου 40 για να διαμαρτυρηθούν.

Το σχετικό διαδικτυακό κάλεσμα συνοδεύεται και από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρωτοσέλιδο για το δίκαιο αίτημα των εκατοντάδων πρώην εργαζομένων της «Χ.Κ.Τεγόπουλος».Οι περίπου 850 εργαζόμενοι διεκδικούν το αυτονόητο. Να πάρουν μετά από 10 χρόνια και πλέον τα δεδουλευμένα τους τα οποία προς το παρόν τους στερούνται. Σε λίγες ημέρες θα έπαιρναν μέρος από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις αλλά πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταχρηστικές ανακοπές από τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς.

Το θέμα αναδείχθηκε και στη Βουλή. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσαν τις εμπλεκόμενες τράπεζες να αποσύρουν τις παράλογες απαιτήσεις τους, ώστε να προχωρήσει σε εφαρμογή το αίτημα των 850 εργαζομένων.

Την στάση των Τραπεζών απέναντι στους πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» είχε στηλιτεύσει με ανακοίνωση του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι όλος ο πολιτικός κόσμος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τις κάλεσε να δώσουν λύση, εκείνες κωφεύουν. Παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων και εμποδίζουν, για λόγους προσχηματικούς και με  νομικά τερτίπια, την  καταβολή των αποζημιώσεων και δεδουλευμένων σε 850 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ανέργους και σε κακή οικονομική κατάσταση εδώ και εννέα χρόνια.

Παρά την σαφέστατη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή, που απέδειξε ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, οι διοικήσεις των δύο Τραπεζών αρνούνται πεισματικά να κάνουν αυτό που τους έχουν υποδείξει οι πάντες: να αποσύρουν τις ανακοπές τους, ώστε στις 17 Ιουλίου οι πρώην εργαζόμενοι να πάρουν τα χρήματά τους. Η νομική επιχειρηματολογία τους έχει καταρρεύσει, αλλά εκείνες επιμένουν σε μια καταχρηστική, ακραία και ανάλγητη συμπεριφορά, η οποία τις καθιστά υπόλογες στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη.

Έχουν ηττηθεί νομικά και ηθικά και το γνωρίζουν. Ας το παραδεχτούν και ας κάνουν το αυτονόητο, παραμερίζοντας προσχήματα, πείσματα και νομικές κατασκευές, που δεν τις οδηγούν πουθενά. Ας γνωρίζουν ότι η λύση για τους πρώην εργαζομένους θα δοθεί και χωρίς τη δική τους θέληση και συμμετοχή. Και τότε η ήττα τους θα είναι συντριπτική».