Πληθαίνουν τα ερωτήματα σε σχέση με τα ταξίδια του ψευτογιατρού Νικόλαου Κοντοστάθη στο Άγιον Όρος, απ’ όπου, όπως ισχυριζόταν, προέρχονταν και τα περίφημα «θαυματουργά» βότανα που έδινε στους ασθενείς του. Σημειώνεται, δε, ότι ο ίδιος φρόντιζε να τονίζει διαρκώς τις πολύ καλές σχέσεις που είχε με την Εκκλησία. Η υπόθεση παίρνει όλο και πιο περίεργη τροπή, καθώς αποκαλύπτεται πως η έρευνα που έγινε στα αρχεία του Γραφείου Διαμονητηρίων της Ιεράς Επιστασίας σε βάθος χρόνου από το τέλος του 1980, έδειξε πως ουδέποτε μπήκε νόμιμα στο Άγιον Όρος προσκυνητής με το όνομα Νικόλαος Κοντοστάθης ή Κόντος.

Πώς έμπαινε, λοιπόν, πώς κυκλοφορούσε ανενόχλητος και κυρίως πώς έβγαινε από την Αθωνική Πολιτεία, ο ψευτογιατρός; Όσο ανοίγουν στόματα αποκαλύπτεται η δράση του και στο Άγιον Όρος. Η νόμιμη αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου που εδρεύει στις Καρυές, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση για τους ζηλωτές που βρίσκονται στο υπό κατάληψη μοναστήρι και φέρονται να φιλοξενούσαν συχνά τον κατηγορούμενο.

Η υπό κατάληψη Μονή Εσφιγμένου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Νικόλαος Κοντοστάθης «επανειλημμένως διέμενε στο υπό κατάληψη κεντρικό κτιριακό συγκρότημα της Μονής, προφανώς έχοντας εισέλθει παράνομα στο Άγιον Όρος». Οι μοναχοί της νόμιμης αδελφότητας δέχονται τις τελευταίες μέρες καταγγελίες για την δράση του ψευτογιατρού, ο οποίος εμφανιζόταν να διατηρεί στενές σχέσεις με τους ζηλωτές και ξεκαθαρίζουν πως ουδέποτε τον συνάντησαν ή ήρθαν σε επαφή μαζί του (προσωπική, τηλεφωνική, κ.ά.). Επαναφέρουν, μάλιστα, το ζήτημα προστασίας του ιστορικού μοναστηριού, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση ούτε οι ίδιοι, ούτε άλλοι παράγοντες της μοναστικής ή της επίσημης πολιτείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου έχει ως εξής:

«Καρυές Αγίου Όρους

19.6/2.7.2020

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, κατόπιν εσφαλμένων αναφορών σε διάφορα δημοσιεύματα, δηλώνει πως ουδέποτε έχει έρθει σε επικοινωνία ή συναλλαγή με τον φερόμενο ως ψευδογιατρό, Νικόλαο Κοντοστάθη, και ουδέποτε μοναχός της τον σύστησε σε οιονδήποτε, αλλά, αντιθέτως, έγινε παράνομη χρήση του ονόματός της από τους καταληψίες του κεντρικού της κτηριακού συγκροτήματος. Επιπλέον, ποτέ εκπρόσωπος της Μονής δεν έκανε δηλώσεις επί του θέματος, ανώνυμα και με αλλοιωμένη φωνή, όπως παρουσιάστηκε σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού!

Εξ όσων δυνάμεθα να γνωρίζουμε, ο κατηγορούμενος επανειλημμένως διέμεινε στο υπό κατάληψη κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής, προφανώς έχοντας εισέλθει παράνομα στο Άγιο Όρος, εφόσον ουδέποτε εφοδιάστηκε με το απαραίτητο για νόμιμη είσοδο διαμονητήριο από το γραφείο προσκυνητών της Ιεράς Επιστασίας.

Οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της μονής μας δεν είναι Εσφιγμενίτες, ούτε Αγιορείτες μοναχοί.

Η υπόθεση των σχέσεων του φερόμενου ως ψευδογιατρού με τους καταληψίες της Μονής βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές. Η Ιερά Μονή μας παρακολουθεί με πολλή προσοχή τις εξελίξεις και θα επανέλθει επί του θέματος μόλις διαλευκανθούν όλες οι πτυχές του, όπως αυτή που σχετίζεται με οικονομικές δοσοληψίες, καθώς και με την παράνομη συνεργασία όλων όσοι ευθύνονται σε πράξεις εις βάρος της υγείας και της ζωής αθώων ανθρώπων.

Εκ της Ιεράς Μονής».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις