«Καμπανάκι» σήμανε στην κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τα 50, με τα 27 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα. Η νέα αύξηση των κρουσμάτων φέρνει αναστάτωση, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως να πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει να διαρρεύσει πως ήδη υπάρχει έτοιμο ένα «Plan B», ώστε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο περιλαμβάνει τη συμμετοχή δυνάμεων από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα το Plan B περιλαμβάνει τρία στάδια:

  1. Ελέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
  2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
  3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Το όριο των 50 κρουσμάτων

Πριν λίγες μέρες ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είχε δώσει τη δική του εκτίμηση για το όριο των καθημερινών κρουσμάτων. Ο ίδιος τόνισε πως οι τουρίστες από «πράσινες» είναι μεγάλη πρόκληση. «Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα QR δηλαδή ο στοχευμένος έλεγχος του τουρίστα ίσως είναι η καλύτερη λύση που υπήρχε προκειμένου να υπάρχει άμεση διάγνωση, περιορισμός και ιχνηλάτηση τυχόν κρούσματος. Ο κ. Γώγος είπε ότι είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και επεσήμανε ξανά τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα. Αν για παράδειγμα βρεθούν 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα, «αλλά ξέρουμε που είναι, ξέρουμε τα μέτρα, μπορούμε να το περιορίσουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα διασπαρεί είναι το σημαντικό», τόνισε.

«Πάνω από 50 (κρούσματα) πάντως, είναι θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει αν τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών. «Δηλαδή αν έχουμε μια πτήση που φέρνει 20 αυτόματα η πόλη που έρχεται μετατρέπεται σε ‘’κόκκινη’’», τόνισε ο κ. Γώγος.

Τι συμβαίνει με τα ύποπτα κρούσματα τουριστών

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απέστειλε διευκρινίσεις στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαγνωστικά εργαστήρια και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων σε τουρίστες.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το Εργαστήριο ενημερώνει την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια η ΓΓΠΠ με τη σειρά της ενημερώνει:

  1. τον ασθενή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο PLF
  2. τον γιατρό του ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο γιατρό του τουριστικού καταλύματος (όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες)
  3. την πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο )
  4. και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Τονίζεται πως το συντονισμό της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος αναλαμβάνει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. Σε περίπτωση όπου ο τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως σε υγειονομική μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο) εκτιμάται από τον γιατρό της μονάδας και εφόσον κριθεί αναγκαίο υποβάλλεται σε λήψη δείγματος για κορονοϊό, ακολουθείται η διαδικασία του ύποπτου κρούσματος και ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ.

Τέλος, τονίζεται πως την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ασθενούς την έχει η πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας) στο χώρο φιλοξενίας (κατάλυμα απομόνωσης).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις