Σε ευθεία στοχοποίηση της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κουμάντου προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με ανάρτησή του στο Twitter. Αφορμή ήταν οι αναρτήσεις της δημοσιογράφου στο Facebook για την ρατσιστική συγκέντρωση κατά των προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, όπου συμμετείχε ο βουλευτής της ΝΔ. Στην ίδια συγκέντρωση το «παρών» έδωσε και ο υπόδικος Ηλίας Κασιδιάρης. Η δημοσιογράφος παρέθετε τον αριθμό των συγκεντρωμένων στην πλατεία, μαζί με φωτογραφικό υλικό.

Η ανάρτηση του Κ. Μπογδάνου ήταν αυτή:

Η δημοσιογράφος παρέθετε τον αριθμό των συγκεντρωμένων στην πλατεία, μαζί με φωτογραφικό υλικό.

Η Ε. Κουμάντου ανάρτησε το βίντεο μετά τη βίαιη σύλληψη του Αλέξανδρου Τιτκώβ και του Θωμά Λάλου, για το οποίο ακολούθησαν καταγγελίες για χρήση ψευδών στοιχείων από την πλευρά των αστυνομικών που κατέδειξαν μία μολότοφ ως το «πειστήριο» για τη σύλληψή των διαδηλωτών.

Διαβάστε: Πλατεία Βικτωρίας: Δυναμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες – Ρατσιστική διαμαρτυρία από «επιτροπές κατοίκων»

Αποστομωτική ήταν η απάντηση του δημοτικού ραδιοφώνου της Αθήνας στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για την στοχοποίηση της δημοσιογράφου του σταθμού.

«Δεν λογοκρίνουμε κανέναν δημοσιογράφο»

«O Aθήνα 9.84 σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα της συγκέντρωσης κατοίκων και αλληλέγγυων στην Πλατεία Βικτωρίας, διευκρινίζει ότι οι δημοσιογράφοι του σταθμού έχουν ελευθερία λόγου και καλύπτουν τα γεγονότα, όπως εκείνοι κρίνουν, με γνώμονα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και δεοντολογία.

Ο σταθμός ποτέ δεν λογόκρινε κανένα δημοσιογράφο και αυτό τον διακρίνει διαχρονικά από τα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, αυτονόητο είναι ότι δεν εκπροσωπεί ο εργαζόμενος-δημοσιογράφος ολόκληρο το Μέσο στο οποίο εργάζεται».

«Είμαστε απέναντι σε πρακτικές που προσβάλλουν τους δημοσιογράφους»

Στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο απάντησε και το GoldenDawnWatch στο οποίο συμμετέχει η Ελευθερία Κουμάντου ως εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ της ΕΣΗΕΑ:

«Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του GoldenDawnWatch η κ. Κουμάντου με το αξιόπιστο ρεπορτάζ της για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη του ακροδεξιού φαινομένου στην Ελλάδα, έχει υπάρξει πολύτιμος αρωγός των προσπαθειών μας. Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στις συκοφαντίες και την στοχοποίηση που δέχτηκε από τον εν λόγω βουλευτή, και να δηλώσουμε πως είμαστε απέναντι σε συμπεριφορές και πρακτικές που στόχο έχουν να προσβάλλουν τη δημοσιογραφική ιδιότητα καθώς και την ελευθερία του τύπου. Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κ. Κουμάντου και σε όσες και όσους δέχονται αντίστοιχες επιθέσεις ενώ σημειώνουμε πως θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης».

«Tα ρεπορτάζ τα υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι με την ποιότητα της δουλειάς τους»

Ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΡΑ (που είναι η θεσμική μορφή του «Αθήνα 9.84»), Κώστα Ράπτη αναφέρει:

«Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέγραψε:

“Παρακαλείται ο δημοτικός σταθμός της Αθήνας, @A984Official να διευκρινίσει κατά πόσον υιοθετεί το απολύτως ΨΕΥΔΕΣ και απαράδεκτα μεροληπτικό ρεπορτάζ της Ελευθερίας Κουμάντου, που, όπως ο ίδιος ο σταθμός πληρώνεται από τους Αθηναίους δημότες. Επόμενη στάση: δημοτικό συμβούλιο”.

Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση από τη συνάδελφο (κατόπιν αιτήματος της δικηγόρου, των οικογενειών και των συντρόφων των συλληφθέντων πρόσφατα κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, Αλέξανδρου Τίτκοβ και Θωμά Λάλου) του εύγλωττου βίντεο από την αναίτια επίθεση της αστυνομίας στο μπλοκ διαδηλωτών που αποχωρούσε συντεταγμένα.

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ, δηλ. του “Αθήνα 9,84”, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

– Τα ρεπορτάζ τα υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι με την ποιότητα της δουλειάς τους και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας – δεν τα υποβάλλουν προς «υιοθέτηση» στον εργοδότη ή τον πολιτικό προϊστάμενο, αντίθετα ίσως από ό,τι έχει μάθει ο κ. Μπογδάνος.

– Η χρηματοδότηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης από δημόσιους πόρους είναι ακριβώς η εγγύηση ότι αυτά μπορούν να λειτουργούν με δημοσιογραφική ανεξαρτησία για τις ανάγκες της έγκυρης ενημέρωσης των δημοτών – όχι ως μοχλός υποταγής στο «αφεντικό» και τις πολιτικές του απόψεις, αντίθετα από ό,τι δείχνει να πιστεύει ο κ. Μπογδάνος.

-Η απασχόληση σε ένα δημόσιο μέσο δεν αναιρεί την ελευθερία του δημοσιογράφου να ξεδιπλώνει την δημόσια παρουσία του με όποιον τρόπο νομίζει, εφόσον αυτός είναι σύμφωνος με τη δεοντολογία.

– Τα πραγματικά και αποτυπωμένα σε βίντεο δεδομένα ενός από τα (ολοένα και περισσότερα το τελευταίο διάστημα) κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν ή να διαστρεβλωθούν. Οι δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς.

-Τα πολιτικά ερωτήματα που είναι λογικό να προκύπτουν από την παρουσία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου πλάι σε διαβόητους ακροδεξιούς στην πλατεία Βικτωρίας δεν απαντώνται ούτε με την συκοφάντηση των αντιφασιστών διαδηλωτών ούτε με την στοχοποίηση των δημοσιογράφων που αποτύπωσαν τα γεγονότα.

– Ο όρος «στοχοποίηση» δεν αποτελεί εν προκειμένω τετριμμένη ρητορική έξαρση. Η Ελευθερία Κουμάντου καλύπτει εδώ και δέκα χρόνια, με ανάθεση από τον «Αθήνα 9,84», την δράση και τη δίκη της Χρυσής Αυγής – με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται και τα οποία προφανώς συνυπολογίζει ο κ. Μπογδάνος.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του «Αθήνα 9,84» είμαστε περήφανοι για την ποιότητα του ενημερωτικού προϊόντος που προσφέρουμε και τα αποκλειστικά δημοσιογραφικά κριτήρια τα οποία τηρούμε.

Καλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να υπερασπιστεί χωρίς αμφισημίες τη συνάδελφο Ελευθερία Κουμάντου και συνολικά την ανεξαρτησία και επαγγελματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, το δε Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να εξετάσει αν εγείρονται ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Καλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΡΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να αρθρώσουν φωνή καταδίκης της απαράδεκτης παρέμβασης του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και να επαναβεβαιώσουν ότι ο «Αθήνα 9.84» λειτουργεί αχειραγώγητος, με μοναδικό γνώμονα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και με σεβασμό στο προσωπικό του.

Καλείται κάθε δημοκρατικός πολίτης να σταθεί εμπόδιο στην επιδιωκόμενη από κάποιους εργαλειοποίηση και φίμωση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Άλλωστε τα συμφραζόμενα της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν αφήνουν αμφιβολία ότι αποτελεί και αυτή μια πτυχή των βαλλόμενων στις μέρες μας δημοκρατικών ελευθεριών.

Κώστας Ράπτης

Εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ».

Η Δημοτική Παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» στο πλευρό της Ελευθερίας Κουμάντου

«Με την Ελευθερία

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μπογδάνος στοχοποίησε χτες τη δημοσιογράφο του δημοτικού ραδιοσταθμού 9,84 Ελευθερία Κουμάντου. Οι αναρτήσεις της σχετικά με την ολιγάριθμη συγκέντρωση ρατσιστικού μίσους στην πλατεία Βικτωρίας, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος πλάι στον κ. Κασιδιάρη, δεν ήταν της αρεσκείας του. Η επίθεση είναι σύμπτωμα της αντίληψης που τρέφει ο βουλευτής για την ανεξαρτησία της ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης.

Είναι φανερό ότι οι ακροδεξιές συνάξεις δεν απαντούν στο πραγματικό πρόβλημα της απουσίας μέριμνας για τη στέγαση και ένταξη των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις δομές φιλοξενίας, ούτε συνεισφέρουν στην υπεράσπιση της ποιότητας της καθημερινότητας στη γειτονιά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι, οι οποίοι θέλουν μια βιώσιμη λύση που να σέβεται την περιοχή τους και τα δικαιώματα των προσφύγων, ήταν ηχηρά απόντες από το ραντεβού του μίσους.

Η μισαλλοδοξία και η λογοκρισία της ενημέρωσης δεν έχουν θέση στη λειτουργία της δημοτικής ραδιοφωνίας. Η ανάγκη των ανθρώπων της πόλης για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα σε μια πόλη ανθρωπιάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ανοιχτή Πόλη, όπως οφείλει και κάθε δημοτική παράταξη, θα αντιπαρατεθεί σε κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης και εργαλειοποίησης ακροδεξιών μισαλλόδοξων ανακλαστικών. Θα αγωνιστούμε να αποκλείσουμε το μίσος από κάθε γειτονιά. Επόμενη στάση Δημοτικό Συμβούλιο».

«Το βίντεο της δημοσιογράφου που καταγράφει την αστυνομική βία κατά των συλληφθέντων δείχνει την αφοσίωση της στην αλήθεια»

Ανακοίνωση έβγαλε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ με τίτλο «Αήθης προσπάθεια λογοκρισίας της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κουμάντου από τον Μπογδάνο».

« Ιδού:

Ο βουλευτής της ΝΔ Μπογδάνος αφού επιχείρησε να εμφανιστεί πρωτοστάτης στο πλευρό των ελάχιστων γνωστών ακροδεξιών ρατσιστών της περιοχής Πλ.Βικτωρίας και Αμερικής στην αποτυχημένη φασιστοσύναξη την Τετάρτη 15 Ιούλη, αφού μάλιστα οι οπαδοί του υπόδικου Κασιδιάρη τον έλουσαν δεόντως και παρίστανε ότι έβρεχε, αποφάσισε να στοχοποιήσει την δημοσιογράφο του Αθήνα 9.84 Ελευθερία Κουμάντου!

Ο ακροδεξιός κατήφορος Μπογδάνου δεν έχει όριο πάρα μόνο τις μεθόδους Γκέμπελς. Είναι μια χυδαία προσπάθεια πλήρους χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και λογοκρισίας των δημοσιογράφων.

Σε αυτή την κακοστημένη ρατσιστική σύναξη , οι φασίστες είχαν την στήριξη της Αστυνομίας και προσπάθησαν αποτυχημένα να επιβάλουν με την βία των ΜΑΤ στο δημοκρατικό κόσμο της γειτονιάς. Το βίντεο της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κουμάντου που καταγράφει την αστυνομική βία κατά των συλληφθέντων δείχνει την αφοσίωση της στην αλήθεια.

Αυτά ενοχλούν τον Μπογδάνο που μετά την εκλογή του στη Βουλή έχει αναλάβει εργολαβικά την ανασύνταξη των ρατσιστικών “επιτροπών κατοίκων” στην Αθήνα.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, μετά το φιάσκο της απόπειρας κλεισίματος του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας, θα κουβαλήσει τώρα στην πλάτη του και τους διοργανωτές φασιστοσυνάξεων μίσους στις γειτονιές.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΗΕΑ και οι δημοτικές κινήσεις πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της προσπάθειας Μπογδάνου να φιμώσει και να χειραγωγήσει την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου.

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες θα σταθεί στο πλευρό των διωκόμενων αντιφασιστών και θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε οι γειτονιές μας να είναι γέφυρες αλληλεγγύης, κοινών αγώνων για άσυλο, στέγη, δουλειά για όλους και όχι ορμητήρια μίσους σαν και αυτά που προωθούν οι ρατσιστικές “επιτροπές κατοίκων” των φασιστοειδών».