Αφγανός πρόσφυγας καταγγέλλει ότι δέχτηκε βίαιη επίθεση από ομάδα ατόμων που φώναζε ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των προσφύγων. «Το χειρότερο είναι ότι έχασα το πόδι μου από Ισλαμικούς μαχητές στη χώρα μου και τώρα έχω χάσει την ακοή και την ισορροπία μου από ρατσιστές. Έχω πληρώσει δύο φορές με το σώμα μου για προβλήματα και προκλήσεις μέσα στις οποίες γεννήθηκα », είπε στο The National, καθώς αναρωτήθηκε για ποιο λόγο θα μπορούσε να είναι ένοχος.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος στο thenational.ae (23/7/20), η επίθεση άφησε τον Ahmad Walid Rashidi  με σπασμένη μύτη και πιθανή εγκεφαλική βλάβη. Ο κ. Rashidi, 28 ετών, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ευρύτερη συστηματική μεροληψία εναντίον των μεταναστών στην Αθήνα, όπου είδε ακόμη δύο πρόσφυγες φίλους του, να τους έχουν σπάσει τα οστά της γνάθου.

Η απρόκλητη επίθεση εναντίον του κ. Rashidi και των συντρόφων του πραγματοποιήθηκε έξω από ένα μπαρ από τουλάχιστον επτά άντρες που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των προσφύγων, είπε..

«Το χειρότερο είναι ότι έχασα το πόδι μου από Ισλαμικούς μαχητές στη χώρα μου και τώρα έχω χάσει την ακοή και την ισορροπία μου από ρατσιστές. Έχω πληρώσει δύο φορές με το σώμα μου για προβλήματα και προκλήσεις μέσα στις οποίες γεννήθηκα », είπε στο The National, καθώς αναρωτήθηκε για ποιο λόγο θα μπορούσε να είναι ένοχος. Στα 20 του χρόνια στην Ευρώπη, ο κ. Rashidi είπε ότι υπέστη λεκτική κακοποίηση αλλά ποτέ δεν δέχθηκε σωματική επίθεση.

Είναι περισσότερο θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση και την αστυνομία που τα τελευταία χρόνια κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία για να συγκρατήσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που περνούν τα σύνορά και μπαίνουν στη χώρα. Σε δήλωση που έκανε μετά την επίθεση, ο κ. Rashidi αναφέρει ότι το προσωπικό της αστυνομίας και του νοσοκομείου αντιμετώπισε τον ίδιο και τους φίλους του διαφορετικά λόγω του ιστορικού του.

«Η επίθεση ήταν αιματηρή και επώδυνη, αλλά ο χειρότερος πόνος και η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η επακόλουθη διάκριση των κρατικών αρχών». Ένας δικηγόρος έκτοτε τον πλησίασε για να του προσφέρει βοήθεια. Μιλώντας στο The National, ο κ. Rashidi είπε ότι παρέμεινε αισιόδοξος. «Στην πραγματικότητα αντιμετωπίζω όλα τα θέματα με θετικό τρόπο. Δεν επηρεάζομαι ιδιαίτερα. Φυσικά κλονίστηκα από αυτό που μου συνέβη, αλλά διανοητικά είμαι εντάξει.»

«Μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας  λόγω της κατάστασης της μετανάστευσης και των προσφύγων και λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να νομιμοποιήσει τη βία, ειδικά όχι από μια κυβέρνηση».

Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο ανέφερε ότι η βία στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είχε αυξηθεί επειδή «χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στα ελληνικά σύνορα αφού οι τουρκικές αρχές ενθάρρυναν και διευκόλυναν την κυκλοφορία τους εκεί».

Μετάφραση – επιμέλεια: Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό