Η επιτροπή των 27 λοιμωξιολόγων που παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα βλέπουν με ιδιαίτερο προβληματισμό την αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις της χώρας και κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η εμφάνιση «ορφανών» κρουσμάτων καθώς το γεγονός αυτό σε κάποιες περιπτώσεις καθιστά αδύνατη την ιχνηλάτηση και ο φόβος για μεγαλύτερη διασπορά παραμονεύει.

Τα επίσημα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές δείχνουν ότι την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα στην χώρα έφτασαν τα 193 παρουσιάζοντας μια αυξητική τάση, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας και όχι από εισαγόμενα. Συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή 19 Ιουλίου 24 κρούσματα , την Δευτέρα 20 Ιουλίου 11 κρούσματα , την Τρίτη 21 Ιουλίου 36 κρούσματα ,  την Τετάρτη 22 Ιουλίου 32 κρούσματα , την Πέμπτη 23 Ιουλίου 33 κρούσματα ,την Παρασκευή 24 Ιουλίου 26κρούσματα και το Σάββατο 25 Ιουλίου 31 κρούσματα 

Στους 201 οι θάνατοι

Οι αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από επιπλοκές του κορωνοϊού παραμένει στους 201. Οι 66 (32.8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Χθες ανακοινώθηκαν 31 κρούσματα στην Ελλάδα. Αναλυτικά τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης για την χθεσινή ημέρα:

  • οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.
  • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου

Νέα notam της ΥΠΑ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τη νέα αεροπορική οδηγία (notam) που θα ισχύει από την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιουλίου έως την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία και Ρουμανία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19.  Η notam της ΥΠΑ βγαίνει μετά από ανακοίνωση της  Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η οποία τονίζει τα ακόλουθα: «Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία.»

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Σάββατο 25/7/2020

Μάσκα και σε κλειστούς χώρους

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, και Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την χαλάρωση των πολιτών και μίλησαν για την χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους

«Είναι αλήθεια ότι μετά τη μεγάλη ύφεση που υπήρξε στη χώρα μας, και την αραίωση της ενημέρωσης, και εμείς αραιώσαμε στις τηλεοράσεις, και τα ΜΜΕ χαλάρωσαν, ο κόσμος πήρε μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Παρά το ότι οι οδηγίες υπήρχαν από την αρχή. Το μήνυμα τώρα είναι σαφές ότι η μάσκα στους κλειστούς χώρους χρειάζεται. Στον ΠΟΥ υπήρχε μία σύγχυση, ότι η μάσκα δεν ήταν απαραίτητη στην αρχή. Είχαμε όμως το lockdown, οπότε ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις, και υπήρχε και έλλειψη μασκών στα νοσοκομεία που είχαν τεράστια ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συνέχεια οι οδηγίες άλλαξαν, ο κόσμος βγήκε έξω, και μπήκε η οδηγία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε μέρη που υπήρχε συνωστισμός».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις