Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, τιμά τον Άγιο Εύπλο τον Διάκονο τον Μεγαλομάρτυρα, τον Άγιο Νήφωνα Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, τους Αγίους Αναστάσιο Πανερά και Δημήτριο τον Μπεγιάζη, την Ανάμνηση των εγκαίνιων του Ναού της Θεοτόκου της Ελεούσης και την διήγηση για την αχειροποιήτη εικόνα του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Επίσης, τιμά τους Αγίους Νεόφυτο, Ζήνωνα, Γάιο, Μάρκο, Μακάριο και Γαϊανό, καθώς και τον Όσιο Πασσαρίωνα. Επιπλέον, τιμά την ανάμνηση Θαύματος Αγίου Σπυρίδωνα, τον Όσιο Θεοδόσιο τον «εν τω Σπηλαίω» και τους Αγίους Βασίλειο και Θεόδωρο τους Οσιομάρτυρες εν τω Σπηλαίω. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Εύπλους, ο Εύπλος και ο Εύπλοος. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Ο Άγιος Εύπλος ο Διάκονος και Μεγαλομάρτυρας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός. Γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας, όπου ήταν και διάκονος της εκεί Εκκλησίας. Θερμός κήρυκας του Ευαγγελίου ο Εύπλος, προσπαθούσε να στερεώσει την πίστη των διωκόμενων χριστιανών και τους προέτρεπε να προτιμούν τα πιο φρικτά μαρτύρια παρά να αρνηθούν το Χριστό. Διότι «εἰ ὑπομένομεν, καὶ συμβασιλεύσομεν εἰ ἀρνούμεθα. Κακεῖνος ἀρνήσεται ἠμᾶς» (Β’ προς Τιμόθεον, 6 12). Εάν, δηλαδή, δείχνουμε υπομονή, τότε και θα βασιλεύσουμε μαζί μ’ αυτόν (το Χριστό). Εάν, όμως, Τον αρνούμαστε, και Εκείνος θα μας αρνηθεί.

Οι ειδωλολάτρες, βλέποντας αυτή τη δραστηριότητα του Εύπλου, τον κατήγγειλαν στον Έπαρχο Καλβισιανό. Αυτός προσπάθησε με συζήτηση να πείσει τον Εύπλο ότι ήταν μωρία να πιστεύει στον Τριαδικό Θεό και έπρεπε το συντομότερο να Τον αρνηθεί. Ο Εύπλος ακαταμάχητος συζητητής, διέλυσε ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα του έπαρχου. Ο Καλβισιανός, αφού είδε ότι δεν τα έβγαζε πέρα με τον Εύπλο, διέταξε και του έσχισαν τις σάρκες με σιδερένια νύχια. Κατόπιν του έσπασαν τις κνήμες με σφυριά και στο τέλος τον αποκεφάλισαν. Ενώ ο Εύπλος εξακολουθούσε να μην αρνείται το Χριστό, μέχρι και την τελευταία του πνοή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις