Ένα ντοκουμέντο από την πρόσκρουση της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.) με την τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» έρχεται στο φως της δημοσιότητας.Το zougla.gr δημοσιεύεσε σχετική φωτογραφία, που προέρχεται από τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η Καθημερινή αναφέρουν ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης, 12 Αυγούστου, η πρύμνη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση.

Συγχαρητήρια Παναγιωτόπουλου

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλο στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.), αντιπλοίαρχο Γιάννη Σαλιάρη έγιναν γνωστά λίγες ημέρες μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις».

Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε χθες Τρίτη στο «Βήμα», δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι’ ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Ο αξιωματικός απάντησε τονίζοντας πως απλά έπραξε το καθήκον του.

Την Τρίτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τη γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ, ενόψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στο Βερολίνο, την επόμενη Τετάρτη. Η συνομιλία συμπεριέλαβε και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την τουρκική παραβατικότητα.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγινε γνωστό ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου «υπό την προϋπόθεση άμεσης απόσυρσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Κραμπ – Κάρενμπαουερ συμμερίστηκε την εκτίμηση του ελληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις