ΑΧΕΠΑ: Το νοσοκομείο είχε σταματήσει από τις 18 Αυγούστου να δέχεται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά λόγω της εμφάνισης 14 κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση, που εκδόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, οι διαδικασίες απολύμανσης του χώρου της Α΄Παθολογικής ολοκληρώθηκαν και η κλινική εξυπηρετείται από προσωπικό που έχει μεταφερθεί από άλλα νοσοκομεία και δομές. Οι 14 εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Στο ΑΧΕΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 34 ασθενείς με κορονοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Α΄Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Κολλάρας, δήλωσε πως το ιικό φορτίο στην ειδική μονάδα COVID-19, ήταν πολύ μεγάλο. “Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ακόμα και σε εμάς που παίρνουμε όλα τα μέτρα” δήλωσε και πρόσθεσε: “Μπορεί να νοσήσει οποιοσδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας. Άνθρωποι νέοι, διασωληνώθηκαν, είχαν επιπλοκές. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.

Επίσης, μιλώντας στο Star, ο Σίμος Μεταλλίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας  που είχε εξετάσει το λεγόμενο “κρούσμα μηδέν” και είναι ο ίδιος σήμερα μεταξύ των κρουσμάτων, ανέφερε: “Είμαστε μια κλινική με πολύ μεγάλη εμπειρία ωστόσο βλέπετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε επαφή”. “Ακόμα και εμείς τα 14 άτομα του ιατρονοσηλευτικού ήμασταν ασυμπτωματικοί, με εξαίρεση έναν ασθενή ο οποίος είχε κάποια συμπτώματα. Όλοι οι άλλοι βρεθήκαμε στις ιχνηλασίες. Όσο αυστηρά και να τηρούμε τα μετρά – και τα τηρούμε πιο αυστηρά από οποιονδήποτε άλλο – πάλι βλέπετε ότι είναι εύκολη η μετάδοση” πρόσθεσε.

Τριψήφιοι οι αριθμοί κρουσμάτων καθημερινά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 209, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.138, εκ των οποίων το 55,2% άνδρες. Από αυτά 1.802 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.752 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 28 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Έξι (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 46.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Χτες είχαμε 3 ακόμα θανάτους και 238 θανάτους συνολικά στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα 83 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 94.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις