Την πεποίθηση ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος του χρόνου, εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, εκφράζει η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα, με φόντο την ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας. Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS του Mega, αναφέρει ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο κάποια στιγμή στο διάστημα ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. «Εκτιμούμε ότι τα τελικά αποτελέσματα από τις μελέτες φάσης ΙΙ/ΙΙI θα είναι διαθέσιμα το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και εφόσον το εμβόλιο εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές μπορεί να είναι έτοιμο προς διάθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι από τις πρώτες, που μπήκαν στην κούρσα για την ανάπτυξη του σωτήριου εμβολίου τον περασμένο Μάρτιο. Το Μάιο του 2020 άρχισαν οι κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου, με περίπου 10.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο και 5.000 εθελοντές στη Βραζιλία. Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων. Από αυτές η Ελλάδα αναμένεται να προμηθευτεί σε πρώτη φάση 700.000 δόσεις ανά μήνα και συνολικά 3 εκατομμύρια δόσεις.


Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλο της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου, αποκάλυψε ότι τα μέχρις στιγμής δεδομένα δείχνουν πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, δημιουργώντας ελπίδες για την μαζική παραγωγή. «Τα έως τώρα δεδομένα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα, ώστε να διασφαλιστεί η ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε ολόκληρο τον κόσμο, σε τιμή κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε η ίδια.

«Έτοιμο προς έγκριση φέτος το εμβόλιο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής των μελετών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα τεθεί ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών για να πάρει έγκριση, μέσα στο 2020. «Είναι πιθανό ότι εφόσον τα περιστατικά συγκεντρωθούν γρήγορα στις κλινικές δοκιμές, θα θέσουμε αυτά τα δεδομένα ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών φέτος και τότε θα περάσουν από μια διαδικασία για να τύχουν πλήρους αξιολόγησης».

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να αδειοδοτήσει το εν λόγω εμβόλιο για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα τους FT μία επιλογή που διερευνάται είναι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να απονέμει «εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης» στο υποψήφιο εμβόλιο τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις