Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού καθώς πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ένας 93χρονος, που ήταν διασωληνωμένος την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Χανίων, έφυγε από τη ζωή. Ο 93χρονος είναι το πρώτο θύμα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στα Χανιά και συνολικά ο τρίτος στην Κρήτη. Τα θύματα του κορονοϊού ανέρχονται στα 267.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί άλλοι 4 θάνατοι. Πρόκειται για μία γυναίκα 74 ετών με υποκείμενα νοσήματα που κατέληξε στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Λέσβου. Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας έγιναν γνωστοί τρεις ακόμα θάνατοι. Μάλιστα δύο από τους συμπολίτες μας που κατέληξαν νοσηλεύονταν στο γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία 88χρονη, που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο (διέμενε στο γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου) και κατά πληροφορίες έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, έναν 66χρονο που έπασχε και αυτός από υποκείμενα νοσήματα. Χθες Κυριακή κατέληξε ένας 58χρονος που έπασχε από παχυσαρκία και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» από τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δύο ακόμη γηροκομεία, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Μοσχάτο, βρίσκονται σε καραντίνα καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού.

Σε καραντίνα γηροκομείο στο Μοσχάτο

Στο Μοσχάτο μια 28χρονη νοσηλεύτρια ανέβασε πυρετό την Παρασκευή πηγαίνοντας να εργαστεί. Στη συνέχεια έκανε τεστ κορονοϊού στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το οποίο βγήκε θετικό το Σάββατο.

Η 28χρονη ενημέρωσε τη μονάδα, που με τη σειρά της ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Η νοσηλεύτρια βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της, ενώ μέχρι στιγμής κανείς άλλος στη δομή δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Ωστόσο, προληπτικά το γηροκομείο έχει τεθεί σε καραντίνα. Η 28χρονη εργαζόταν στον πρώτο όροφο του γηροκομείου, όπου φιλοξενούνται 17 ηλικιωμένοι. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να εξετάσει για κορονοϊό τους 35 εργαζόμενους και τους 67 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή.

Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, τόνισε πως στο συγκεκριμένο γηροκομείο τηρούνταν πολύ προσεκτικά τα πρωτόκολλα ως προς τους επισκέπτες. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Ευθυμίου, σε αυτό τον οίκο ευγηρίας, φιλοξενείται και η μητέρα του, γι’ αυτό όπως είπε, έχει διπλή αγωνία. «Το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο» τόνισε ο δήμαρχος για το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού στο γηροκομείο, ζητώντας από όλους να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα που σύστησε η πολιτεία.

Μαζικοί έλεγχοι σε γηροκομεία και άλλες κοινωνικές δομές

Την ίδια ώρα μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορoνοϊό ξεκινούν σήμερα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής, από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, θα επισκεφτούν διαδοχικά, τις παραπάνω δομές και θα προβούν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ