Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, 18 άτομα είναι θετικά ενώ αναμένονται ακόμα και άλλα αποτελέσματα ελέγχων. Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη αν σκεφτεί τι συνέβη για παράδειγμα με το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι όπου μετρά μέσα σε ένα μήνα 21 νεκρούς.

Σημειώνεται ότι στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων φιλοξενούνται 100 τρόφιμοι. Οι ηλικιωμένοι είναι ασυμπτωματικοί πλην ενός που είχε πυρετό. Επτά ασθενείς μεταφέρθηκαν χθες στην Παμμάκαριστο και οι υπόλοιποι 11 μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό. Οι συγγενείς των τροφίμων έμαθαν σήμερα ότι οι ηλικιωμένοι είναι θετικοί στον κορονοϊό ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Μάλιστα, στο γηροκομείο στο Μαρούσι μεταβαίνουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Τα κρούσματα στη συγκεκριμένη μονάδα διαπιστώθηκαν μετά από τους ελέγχους που έκανε χθες ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής. Δ Δειγματοληπτικοί ελέγχο διενεργήθηκαν και σε άλλες μονάδες σε φροντίδας ηλικιωμένων σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Καλλιθέα και Ν.Σμύρνη.  Σύμφωνα με πηγές από την περιφέρεια Αττικής, θα γίνουν τμηματικά έλεγχοι σε όλες τις 140 δομές φιλοξενίας σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκε κρούσμα σε οίκο ευγηρίας στο Μοσχάτο, ενώ συρροή κρουσμάτων, με πολλούς μάλιστα νεκρούς, κατεγράφη σε δύο οίκους ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη.

Η είδηση αυτή έρχεται τη στιγμή που εξακολουθεί να είναι τριψήφιος ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων στη χώρα μας. Yπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 233 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 87 στην Αττική.

Ανησυχία για τις κλειστές δομές

Για τα κρούσματα στις κλειστές δομές μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο καθηγητής μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει τα γηροκομεία ή άλλες δομές με φιλοξενούμενους να είναι ελεύθερες covid-19. Ξαφνικά βλέπουμε δυο τρία τέτοια περιστατικά και μάλιστα με συρροή κρουσμάτων εκεί μέσα. Σε μια κλειστή δομή να υπάρχουν δύο κρούσματα δεν είναι τόσο ανησυχητικό από το να εντοπιστούν 30.

Οι υπεύθυνοι αυτών των δομών πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην τήρηση των μέτρων. Επίσης δεν θα ήθελα να δω ξαφνικά κρούσματα σε ηλικιωμένες ευπαθείς ομάδες που θα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης του κορονοϊού από τη νεολαία. Γι’ αυτό τους κάνουμε έκκληση να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα θα νοσήσουν πολύ βαριά», είπε.

Ο κ. Βατόπουλος σε μια πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες τόνισε πως: «Έχουμε ένα σταθερό αριθμό κρουσμάτων και ευτυχώς δεν έχουμε ραγδαία αύξηση συνεπώς είναι μια κατάσταση ελεγχόμενη. Από τη άλλη έχουμε αυτές τις συρροές σε διάφορους χώρους στο γηροκομείο σε διαφορές δομές και δείχνουν τη δυνατότητα του ιού να διασπείρεται μέσα στον πληθυσμό. Και αυτό είναι το ανησυχητικό και μπορεί να κάνει ένα ξέσπασμα του ιού»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις