Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του τόνισε ότι στο χέρι των πολιτών είναι να αποτραπούν τα τοπικά lockdowns, αλλά τόνισε ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις θα οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια εκτός της κρίσης του κορονοϊού ή θα να βυθιστούμε σε μια προβληματική κατάσταση.

Στην συνέντευξή τους στην εφημερίδα Realnews, o υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους αρνητές γονείς στο ζήτημα της μάσκας στα σχολεία και τόνισε χαρακτηριστικά : «Το να είσαι γονιός είναι ευθύνη. Ευθύνη ατομική, αλλά και κοινωνική. Στο όνομα δεισιδαιμονιών και ιδεολογημάτων, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία των παιδιών μας. Εμείς έχουμε ευθύνη και νοιαζόμαστε για όλα τα παιδιά και θα τα προστατεύσουμε».

Ο Βασίλης Κικίλιας προβλέπει πως « η έναρξη του εμβολιασμού, θα είναι η έναρξη μιας ελπιδοφόρας αντίστροφης μέτρησης» και δηλώνει αισιόδοξος ότι παρά τις οποίες καθυστερήσεις στην έρευνα θα υπάρξει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ενώ σχετικά με την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εαν θα αντέξει  ο υπουργός Υγείας επεσήμανε τα εξής: «Το ΕΣΥ θα αντέξει, γιατί άντεξε στην πρώτη φάση και γιατί στο μεσοδιάστημα φροντίσαμε να το ενισχύσουμε αποφασιστικά. Όταν άλλες χώρες, ισχυρότερες και πλουσιότερες, κατέρρευσαν, εμείς αντέξαμε. Γιατί δεν επιβιώνουν οι δυνατότεροι, αλλά αυτοί που ανταποκρίνονται καλύτερα στις περιστάσεις. Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους να λυγίζουν. Αντίθετα, στις δυσκολίες οι Έλληνες συνήθως σπάμε τα ρεκόρ».

Όσον αφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες  και τους μετανάστες στη Μόρια ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Αυτό κάνουμε για τους Έλληνες πολίτες, τους κατοίκους του νησιού, καθώς και πρόσφυγες και μετανάστες. Έτσι, ενισχύουμε το Νοσοκομείο Λέσβου με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, αυξάνουμε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, εντατικοποιούμε τους ελέγχους και τεστ. Από την πρώτη στιγμή έδωσα εντολή να μεταβούν στο νησί τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, όσο και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.Θυμίζω πως είχαμε προχωρήσει σε εκτενείς ελέγχους και τεστ σε διαμένοντες του ΚΥΤ, όπως και σε εμβολιασμό όλων των παιδιών, πολύ πριν λάβει χώρα η καταστροφή του καταυλισμού. Στόχος μας τώρα είναι να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις