Σε έξι συλλήψεις για τον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για έξη άτομα Αφγανικής καταγωγής στο
σύνολο τους.

Από τα έξι άτομα, τα τρία συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη. Ο τέταρτος εκ των συλληφθέντων, ένας 17χρονος Αφγανός εντοπίστηκε σε δομή της Πιερίας όπου είχε μεταφερθεί την επομένη του εμπρησμού. Ο πέμπτος συλληφθείς είναι επίσης 17χρονος και εντοπίστηκε σε δομή της Θεσσαλονίκης όπου είχε μεταφερθεί μαζί με ομάδα ανηλίκων.

Η ταυτοποίηση των εμπλεκομένων δραστών έγινε ύστερα από ενδελεχή έρευνα και συνεργασία των τοπικών Αρχών Ασφαλείας της Λέσβου, με την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική οι οποίοι συνδύασαν πλήθος πληροφοριών που είχαν λάβει από καταθέσεις μεταναστών για τα εμπλεκόμενα άτομα όσο και από ανάλυση βιντεοληπτικών υλικών που τους τοποθετούσαν στον χώρο.

Ακόμη έχουν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνα τα οποία θα εξετασθούν εξίσου ενδελεχώς για τον τυχόν εντοπισμό κρίσιμων στοιχείων που θα οδηγήσουν και στην αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών και των υποκινητών αυτών των ενεργειών.

Βίντεο με τον εμπρησμό

Στο βίντεο καταγράφεται πως οι εμπρηστές έβαλαν φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο βίντεο συμπεριλήφθηκε στην έρευνα της ΕΛΑΣ για την ταυτοποίηση των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης, που έκαψε όλο τον καταυλισμό και άφησε στον δρόμο 12.000 μετανάστες.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του  Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες , όπως και οι κάτοικοι έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ένα είναι βέβαιο.. Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν».

Μηταράκης: Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται – Η ασφάλεια όλων διασφαλίζεται

Λίγο αργότερα ο  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης με σχετική ανάρτηση στο Twitter πρόσθεσε πως:  «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται, η προσωρινή δομη είναι έτοιμη, τα τεστ για covid19 γίνονται. Και η ασφάλεια όλων διασφαλίζεται».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις