Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έγιναν έρευνες σε πέντε σπίτια ενώ έχουν συλληφθεί τρία άτομα τα οποία θα οδηγηθούν σήμερα στο αυτόφωρο για οπλοκατοχή καθώς βρέθηκαν σπρέι πιπεριού, ενώ δύο ακόμη άτομα που είχαν προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση αφέθησαν ελεύθερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιτρομοκρατική συμμετείχε στις ταυτόχρονες επιχειρήσεις που έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και κυρίως στο Βερολίνο για τον εντοπισμό περίπου 20 ατόμων τα οποία, σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, κατηγορούνται για επεισόδια και καταλήψεις ενώ εντάσσονται – σύμφωνα τις γερμανικές Αρχές – σε οργάνωση με έδρα το Βερολίνο. Τα άτομα που συνελήφθησαν στην Ελλάδα είναι αλλοδαποί κι ερευνώνται όμως οι σχέσεις τους με μια από τις πιο γνωστές καταλήψεις των Εξαρχείων για την οποία μάλιστα η αστυνομία είχε κάνει δύο φορές επιχείρηση για την ανακατάληψη του κτηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) είναι ο αρμόδιος οργανισμός της ΕΕ για την επιβολή του νόμου. Αποστολή του είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας ασφαλέστερης Ευρώπης, βοηθώντας τις αρχές επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καθώς βρίσκεται στο κέντρο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η Ευρωπόλ προσφέρει ένα μοναδικό φάσμα υπηρεσιών:

  • υποστήριξη των επιτόπιων επιχειρήσεων επιβολής του νόμου
  • κόμβος πληροφοριών για εγκληματικές δραστηριότητες
  • κέντρο εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της επιβολής του νόμου.

Η Europol απασχολεί περίπου 100 αναλυτές εγκλημάτων, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερα εκπαιδευμένων της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αναλυτικής ικανότητας στην ΕΕ. Οι αναλυτές χρησιμοποιούν τα πλέον σύγχρονα εργαλεία για την υποστήριξη των ερευνών των εθνικών υπηρεσιών σε καθημερινή βάση.

Για να παρέχει στους εθνικούς εταίρους μια ευκρινέστερη εικόνα των προβλημάτων εγκληματικότητας που έχουν να αντιμετωπίσουν, η Europol εκπονεί τακτικές μακροπρόθεσμες αναλύσεις English (en) για το έγκλημα και την τρομοκρατία. Μάλιστα, κάθε χώρα διαθέτει μια Εθνική Μονάδα Europol, η οποία αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ της Europol και των άλλων εθνικών οργανισμών.

epa02804675 An exterior view of the new Europol headquarters, the alliance of the European Union police and a multinational research organization, in The Hague, The Netherlands 01 July 2011. The headquarters were officially opened 01 July. EPA/Lex van Lieshout