Το πατρικό σπίτι του Ευθύμιου Λέκκα, προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στην Καρδίτσα, δεν έμεινε ανέπαφο από τις πρόσφατες εκτεταμένες πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή. Όπως περιγράφει ο ίδιος με ανάρτησή του, μετά από επτά δεκαετίες το σπίτι των πρώτων του αναμνήσεων χάθηκε. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι αναμνήσεις διατηρούνται ακέραιες.

Δείτε τι έγραψε ο καθηγητής:

«Εβδομήντα χρόνια μετά, το σπίτι του Λάμπρου και της Ευρυδίκης Λέκκα, το σπίτι των πρώτων αναμνήσεων μου, το σπίτι επίκεντρο για την Καρδίτσα, δεν υπάρχει πια. Επτά χρόνια από την απώλεια του πατέρα και ένα χρόνο από την απώλεια της μητέρας, το σπίτι κατέρρευσε από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την Καρδίτσα στις 19 Σεπτεμβρίου 2020. Οι αναμνήσεις όμως δεν πνίγηκαν στην πλημμύρα και διατηρούνται ακέραιες».

Οι φωτογραφίες που ανήρτησε με τις ζημιές στο σπίτι

«Αταλάντευτη είναι η προσπάθεια και το καθήκον για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και ένα μέλλον ασφαλέστερο για την πόλη, για την χώρα, για τον κόσμο ολόκληρο», κατέληξε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Γιατί ο «Ιανός» έπνιξε την Καρδίτσα

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι πέντε βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε μία τεράστια καταστροφή.

«Η καταστροφή στη Ν. Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη που προκάλεσε το σύστημα του Ιανού και τα άλλα συστήματα που εξελίχτηκαν τις τελευταίες μέρες. Βασικός λόγος ήταν η συνάντηση δυο συστημάτων με διαφορετικές θερμοκρασίες, του Ιανού κι ενός αλλού συστήματος, που έγινε στην ημιορεινή περιοχή της Νότιας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις. Η περιοχή χαρακτηρίζεται δε από μικρές υδρολογικές λεκάνες που αποφορτίζουν το νερό στα ποτάμια του Πάμισου, του Σοφαδίτη και του Πορταϊκού.

Υπολογίζουμε ότι περίπου 2,5 εκατ. όγκοι νερού κατέκλυσαν την πεδινή περιοχή με τεράστιες ζημιές στην αγροτική περιοχή, αλλά και στις οικιστικές περιοχές και μέσα στην Καρδίτσα. Το νερό έφτασε σε ορισμένα σημεία και το 1 μέτρο, δεν μπορούσαν οι ποταμοί να αποφορτίσουν το νερό στην κανονική τους όχθη και το νερό διοχετεύτηκε μέσα στην πόλη της Καρδίτσας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα είναι οι εξής:

  • οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ. και από τα ΒΑ. έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ. Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου
  • οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών των Πορταϊκού, Πάμισου και Σοδαφίτικου ποταμών συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών
  • η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά
  • η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών
  • οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις