Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 303 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20142, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες. 3082 (15.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8232 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 25 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 227 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 417 θανάτους συνολικά στη χώρα. 156 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή

Από τις 303 μολύνσεις, οι 167 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Αναλυτικότερα:
– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας– 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

167 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 34 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 21 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 με ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην .Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Μάσκες παντού σε Αχαία και Ιωάννινα

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τίθενται η Π.Ε Αχαΐας και ο Δήμος Ιωαννιτών. Έτσι με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα για επτά ημέρες:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  •  Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Πιθανά νέα μέτρα στα Τρίκαλα

Παρά την καθολική χρήση μάσκας, δεν εξελίσσονται ιδιαίτερα καλά τα πράγματα στο νομό Τρικάλων, όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ μόλις τις τελευταίες μέρες καταρρίφθηκαν νέα ρεκόρ με 13 και 12 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Τα μέτρα για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά και της καθολικής χρήσης μάσκας θεωρητικά λήγουν τα ξημερώματα του ερχόμενου Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2020.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ωστόσο και με το ρυθμό που αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα, ότι θα αρθούν τα μέτρα. Υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός περαιτέρω μειωμένου ωραρίου, έως τις 10 μ.μ.. Για τη χρήση μάσκας οι ειδικοί προεξοφλούν πως θα παραταθεί η χρήση της τουλάχιστον για άλλη μια εβδομάδα.

«Στο κόκκινο» η Καλαμπάκα

Το κυριότερο πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή είναι η μεγάλη διασπορά. Υπάρχουν πολλά «ορφανά» κρούσματα και πολλοί ασυμπτωματικοί. Πολλά κρούσματα έχει η Καλαμπάκα με τη Δημοτική Αρχή να υποχρεώνεται να κλείνει υπηρεσίες της, με το φόβο περαιτέρω διασποράς του ιού. Οι επόμενες μέρες κρίνονται ως κρίσιμες.

Κρούσμα στις φυλακές Τρικάλων

Παράλληλα στα Τρίκαλα συναγερμός σήμανε στις φυλακές  μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος κορονοϊού σε εργαζόμενο. Η ανησυχία οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού κρατουμένων, αλλά και στις συνθήκες συγχρωτισμού που επικρατούν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Ο εργαζόμενος εντοπίστηκε θετικός έπειτα από τυχαίο έλεγχο του ΕΟΔΥ και τέθηκε σε καραντίνα.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήρε δείγμα από άλλους επτά σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που θεωρούνται στενές επαφές του εργαζόμενου, οι οποίοι τέθηκαν και αυτοί σε προληπτική καραντίνα. Επίσης, έχει συνταχθεί λίστα με τους κρατούμενους που χρειάστηκαν τις υπηρεσίες του θετικού στον ιό εργαζόμενου και όλοι τους θα υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό. Έχει γίνει απολύμανση των χώρων που βρίσκονταν οι εργαζόμενοι κρατούμενοι, που είχαν στενές επαφές με τον ασθενή εργαζόμενο και θα μείνουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.

Επίσης, θετικός εντοπίστηκε εξωτερικός συνεργάτης των φυλακών στα Γρεβενά.

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στους υγειονομικούς

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί με τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στους υγειονομικούς.  Οι αρμόδιοι ανησυχούν ότι μπορεί να έχουμε αύξηση περιστατικών τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που μπορεί να μπλοκάρει την κανονική ροή της κίνησης ασθενών. Άλλωστε πολλές κλινικές έχει χρειασθεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά το Σωτηρία και το Θριάσιο και το ΚΑΤ βρέθηκε πρόσφατα με καταγεγραμμένα περιστατικά. Στο μεταξύ και σε νοσοκομεία της περιφέρειας καταγράφονται κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείνουν κλινικές και οι υγειονομικοί να μπαίνουν σε καραντίνα. Και το ζήτημα που τίθεται είναι εάν στην περίπτωση αυτή θα επαρκούν οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά covid-19.

Κρούσματα και στη Λάρισα

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), «χτύπημα» του κορονοϊού έχουμε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Νοσηλευτής του χειρουργείου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Γι’ αυτό έκλεισαν χειρουργικές αίθουσες, ενώ ακόμη δύο νοσηλεύτριες του ίδιου νοσοκομείου της γαστρεντερολογικής κλινικής βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό πριν από λίγες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ζητούν να γίνονται τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό και οι υγειονομικοί που έχουν υπάρξει επαφές με θετικά κρούσματα να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα.

Πάντως σε κάποια νοσοκομεία οι υγειονομικοί που έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα δεν αποχωρούν καν από την εργασία, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ενδεικτική η περίπτωση του Θριασίου νοσοκομείου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, μετά από τρία κρούσματα που κατεγράφησαν, οι υγειονομικοί που ήταν κοντά δεν βγήκαν ποτέ σε καραντίνα. Γι’ αυτό και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Θριάσιο διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Διαβάστε αναλυτικά