Απόφαση για Χρυσή Αυγή: Την Πέμπτη οι ποινές - Εκλιπαρούν για ελαφρυντικά [vids & pics]
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, και λίγες ώρες ύστερα από την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης με την οποία το δικαστήριο καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, η διαδικασία της ακρόασης των δικηγόρων για τα ελαφρυντικά που επικαλούνται οι ένοχοι. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2020 για την αγόρευσή της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις ποινές των καταδικασθέντων και το χρονικό διάστημα φυλάκισης των χρυσαυγιτών.
Τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής εκλιπαρούν, μέσω των δικηγόρων τους, για να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, ώστε να έχουν ελπίδες να μειωθούν οι ποινές τους. Προκλητικά μέχρι την τελευταία στιγμή, τα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης επικαλούνται απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους: από τα κλασικά περί σύννομου βίου, μέχρι το έργο που έχουν παράξει, την αγάπη για τη... μουσική και τα... ζώα, ακόμη και το γεγονός ότι παντρεύτηκε την ίδια γυναίκα δυο φορές, επικαλέστηκε ένας από τους καταδικασθέντες. Άλλος δηλώνει «παρεξηγημένος» και άλλος υποστηρίζει ότι από μικρός... πάλευε για το μεροκάματο. «Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα» είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο, ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε», ανέφερε ο συνήγορος και τόνισε πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα «και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τί διηύθυνε..».
Είπε επίσης πως «αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος». Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Νίκος Μιχαλολιάκος «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός». Όπως τόνισε ο συνήγορος «εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα». Αναφέρθηκε επίσης στην απήχηση που είχε στον πολιτικό κόσμο η δίκη ενόψει της απόφασης, λέγοντας πως «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του '45, για αυτές τις αστειότητες;», κατέληξε.
Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή. Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές:
Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Η ανάγνωση της απόφασης άρχισε από την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα. Παρόντες οι 7 από τους 18 της υπόθεσης. Ο Γιώργος Ρουπακιας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορουμένους. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργο Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβά, Νικόλαο Τσορβά και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος. Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος). Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη. Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη. Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή. Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λουκμάν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» , ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο « Συνεργείο» και ο πυρηνάρχης της ΧΑ στην Ιεράπετρα που έχει καταδικαστεί για επίθεση σε πακιστανούς εργάτες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα επεισόδια αναφέρει: «Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής -20.000 άτομα τουλάχιστον- συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ Λουκάρεως και Λ.Αλεξάνδρας. Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας. Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε. Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας. Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές».
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο κ. Χρυσοχοΐδης προσωπικά, για ακόμη μία φορά, επιβεβαίωσαν τη δυσανεξία τους σε οποιαδήποτε ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία», τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης. «Δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούσαν για την δικαίωση των θυμάτων των ναζιστών, δυνάμεις της ΕΛΑΣ ξεκίνησαν ρίψεις νερού και εκτεταμένη χρήση χημικών, χωρίς να έχουν προκληθεί επεισόδια που να δικαιολογούν μία τέτοια αντίδραση», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως «προφανής στόχος τους ήταν να διαλύσουν τη διαδήλωση, αδιαφορώντας ακόμη και την ύπαρξη δύο νοσοκομείων στο σημείο». Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια μικρή ομάδα προβοκατόρων, που είναι βέβαιο πως αν ήθελε θα μπορούσε να απομονώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης» και όμως «βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει μία ιστορική, δημοκρατική και καθ΄ όλα ειρηνική διαμαρτυρία». «Τα ασύστολα ψεύδη που επιστρατεύει στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μάλλον κάνουν τα πράγματα χειρότερα, όταν τα βίντεο που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αλήθειας», καταλήγει. Παράλληλα, επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή ότι ένας από τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής ήταν αστυνομικός. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τη συνήθεια, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, να μην τα πηγαίνει καλά με το διάβασμα. Αλλιώς θα είχε δει ότι η σημερινή καταδίκη για εγκληματική οργάνωση αφορά και έναν αστυνομικό», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «για την συγκεκριμένη εξέλιξη». «Το μόνο όμως που φαίνεται να τον απασχόλησε σήμερα είναι το πώς αρχικά θα διαλύσει και στη συνέχεια θα συκοφαντήσει τη σημερινή μαζική και ειρηνική συγκέντρωση», καταλήγει.


Κασιδιάρης ο... «παρεξηγημένος»
Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» ισχυρίστηκε η υπεράσπιση του καταδικασθέντος, αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί». Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».
Ο Λαγός... προάγει τα συμφέρονται της χώρας
Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής». Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».
«Αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα»
Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος ζήτησε και αυτός τα ίδια ελαφρυντικά με τους συγκρατούμενούς του στην ιστορική δίκη, καθώς και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας, «Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλου Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νίκος Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. «Υπάρχει μία ασυμβατότητα απόφασης και εισαγγελικής πρότασης που δημιουργεί την προσδοκία ότι στην κατ έφεση δίκη που θα έχει διαλυθεί το κόμμα θα γίνει σε άλλες συνθήκες» είπε υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι επί των ελαφρυντικών όταν δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία…» ανέφερε ο δικηγόρος του. Η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. «Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» είπε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο και σημείωσε πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αγορεύσεις για τα ελαφρυντικά που θα ζητήσουν οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της ΧΑ.
«Τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική»
Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν». Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Το σχέδιο της αστυνομίας για τις συλλήψεις
Την ίδια ώρα, η αστυνομία είναι σε ετοιμότητα όσον αφορά την απόφαση του δικαστηρίου για την απόφαση των ποινών για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, εδώ και χρόνια οι αστυνομικοί έχουν από κοντά τους Χρυσαυγίτες μιας και ήταν εν αναμονή της ολοκλήρωσης της δίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία είναι σε επιφυλακή και έχει σχέδιο ανάλογα με την απόφαση που θα βγει από το δικαστήριο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και καιρό η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες μαζί με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, και οι ένοχοι -κυρίως τα εφτά πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής- είναι υπό διακριτική επιτήρηση, με τις αρχές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και να διαμηνύουν ότι μόλις εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, θα διεξαχθούν ταυτόχρονες συντονισμένες επιχειρήσεις, διάρκειας το πολύ… δέκα λεπτών! Πάντως, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη δεν θέλησε να δεσμευτεί για την διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης. Η διαδικασία συνεχίζεται με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους που έχουν κριθεί ένοχοι. Επιπλέον η πρόεδρος διευκρίνισε πως σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας και έως την έκδοση ποινών οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να κρατηθούν.Το χρονικό της απόφασης
Ιστορική απόφαση του δικαστηρίου αφού η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για το ξήλωμα του ναζιστικού μορφώματος και 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούσαν ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος και άλλοι έξι βουλευτές, οι Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος. Οι υπόλοιποι 11 βουλευτές της τότε ΚΟ της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», με την απόφαση να στέλνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της. Επίσης βάζει φρένο αν όχι τέλος στα σχέδια των επίδοξων συνεχιστών τους. Η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι μεγάλη καθώς η απόφαση δεν μιλά απλά για ένταξη αλλά τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι ποινές
Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους 7 χρυσαυγίτες που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής:- Νίκος Μιχαλολιάκος
- Χρήστος Παππάς
- Ηλίας Κασιδιάρης
- Γιάννης Λαγός
- Γιώργος Γερμενής
- Ηλίας Παναγιώταρος
- Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

- Παναγιώτη Ηλιόπουλο,
- Πολύβιο Ζησιμόπουλο,
- Αντώνιο Γρέγο,
- Νικόλαο Μίχο,
- Νικόλαο Κούζηλο,
- Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση,
- Ευστάθιο Μπούκουρα,
- Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο,
- Μιχάλη Αρβανίτη,
- Ελένη Ζαρούλια και
- Δημήτριο Κουκούτση.

Η ιστορική απόφαση
Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το Δικαστήριο έκρινε ενόχους για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Γιάννη Λαγό, τον Χρήστο Παππά, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιώργο Γερμενή, τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, τον Ηλία Παναγιώταρο. Πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Μάγδα Φύσσα: Γιε μου τα κατάφερες
Η κυρία Μάγδα Φύσσα η μητρική μορφή που μάθαμε με τον πιο άσχημο τρόπο εδώ και 5,5 χρόνια βρισκόταν καθημερινά στην δίκη για την δολοφονία του γιου της Παύλου που έπεσε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013. Και περίμενε καρτερικά την δικαίωση η οποία τελικά ήρθε. Με την ανακοίνωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η Μάγδα Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου… τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.
Πολιτική κόντρα για την επίθεση της ΕΛΑΣ στους διαδηλωτές
Οργισμένες αντιδράσεις από πολίτες και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει, με αιχμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Εφετείο της Αθήνας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Κόμματα της αντιπολίτευσης, συλλογικότητες και φορείς κάνουν λόγο για προκλητική και αναίτια καταστολή σε βάρος χιλιάδων αντιφασιστών διαδηλωτών. Σε μήνυμά του στο Twitter ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει ότι «από τις 20.000 που χειροκροτούσαν έξω από το Εφετείο, 600 την υποδέχθηκαν με 150 μολότοφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας». Επίσης, υποστηρίζει ότι «στην αρχή η αστυνομία έριξε νερό για να αποφύγει τα χημικά. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε σε περιορισμένη χρήση. Ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη». Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται από τα σχετικά βίντεο:Σε προσπάθεια καταστροφής των αστυνομικών οχημάτων, από περίπου 600 άτομα αποδίδει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τα σημερινά επεισόδια κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης για την απόφαση για την Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτηρίζει πολυπληθή- τουλάχιστον 20.000 άτομα. Παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση με αφορμή τις καταγγελίες του γραμματέα του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη για επίμεμπτη συμπεριφορά σε βάρος του, από αστυνομικό των ΜΑΤ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, οι συμμετέχοντες στα επεισόδια εκτόξευσαν περισσότερες από 150 βόμβες μολότοφ και προξένησαν φθορές σε 10 οχήματα της ΕΛΑΣ, ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Σημειώνεται ότι κατά διάρκεια των επεισοδίων έγιναν δύο προσαγωγές.Η ώρα που η αστυνομία αποφασίζει να διαλύσει την πορεία. Χωρίς λόγο. pic.twitter.com/9tkY0T9Cfe
— Jaquou Utopie (@Jaquoutopie) October 7, 2020


Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Δυστυχώς η απόφαση δεν άρεσε στην γνωστή μειοψηφία εντός της Αστυνομίας», σχολιάζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, για τη διάλυση της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης. «Κύριε Χρυσοχοΐδη, χρειαζόταν η χρήση χημικών ακόμη και σε αυτή τη συγκέντρωση, λίγα λεπτά μετά την συγκλονιστική δήλωση δικαίωσης της μητέρας του Παύλου Φύσσα, σε έναν απόλυτα προστατευμένο χώρο από 2.500 χιλιάδες αστυνομικούς και δεκάδες χιλιάδες κόσμου ειρηνικής στάσης και περιφρούρησης; Για να αντιμετωπίσουν τι; Όχι προφανώς τον βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη που χτυπήθηκε από δακρυγόνο χωρίς κάποια αιτία. Αναμένουμε δημόσιες εξηγήσεις και τις απαραίτητες ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χρ. Σπίρτζης. «Σήμερα η Δημοκρατία ξόρκισε φαντάσματα, δεν είναι μέρα για να επικαλούμαστε τα ανύπαρκτα. Στον κ. Σπίρτζη που δεν άκουσε, δεν είδε αλλά παρ' όλα αυτά καταγγέλλει, απάντηση είναι οι εικόνες από τις μολότωφ και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας», απάντησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
