Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21381, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

3170 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8727 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 25 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 236 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 430 θανάτους συνολικά στη χώρα. 160 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή 

– 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 219 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 20 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 18 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 8 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Κομισιόν: Υπέγραψε σύμβαση με τη Gilead για προμήθεια ρεμδεσιβίρης 

Κοινή σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead υπέγραψε η Κομισιόν για την προμήθεια μέχρι και 500.000 δόσεων του Veklury, όπως είναι το εμπορικό όνομα της ρεμδεσιβίρης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπάρχουν 36 υπογράφοντες την Κοινή Συμφωνία Προμηθειών που συμμετέχουν σε αυτήν την κοινή προμήθεια, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ, των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και έξι υποψηφίων χωρών και δυνητικών υποψηφίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Όλες οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν τώρα να κάνουν τις παραγγελίες τους για την προμήθεια του Veklury απευθείας. Το Veklury είναι σε αυτό το στάδιο το μόνο φάρμακο με άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στην ΕΕ για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι «σήμερα εξασφαλίζουμε πρόσβαση στο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία έως και 500.000 ασθενών που έχουν ανάγκη. Μέσω των Κοινοτικών Προμηθειών μας, ενδυναμώνουμε τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικό εξοπλισμό και φάρμακα. Είμαστε πάντα πιο δυνατοί μαζί και αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη δράση κατά της COVID-19 ». Διαβάστε αναλυτικά  

O κορονοϊός ”χτυπά” τον πολιτισμό – ”Ελεύθερη πτώση” για κινηματογράφο και ζωντανή μουσική 

Το πέπλο του κορονοϊού έχει απλωθεί πάνω από κάθε τομέα της ζωής μας, επηρεάζοντας άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Τομείς όπως η ψυχαγωγία, στράφηκαν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, ώστε να προσαρμοστούν στις συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της PwC «Global Entertainment & Media Outlook 2020-2024», οι αλλαγές που έχουν υποστεί αρκετοί κλάδοι της ψυχαγωγίας είναι σημαντικές.

Η ραγδαία εξέλιξη της ψηφιοποίησης

Η ψηφιοποίηση μπήκε σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξαιτίας, κυρίως, της κοινωνικής απομόνωσης που επιβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, αλλά και των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ως εκ τούτου, ο τομέας της ψυχαγωγίας μεταφέρθηκε σ’ ένα νέο, εξελιγμένο σκηνικό, όντας πιο απομακρυσμένος και εικονικός, αλλά και επικεντρωμένος στο σπίτι, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις στην αρχή της χρονιάς.

Τα μέτρα κατά της πανδημίας οδήγησαν σε παύση της ανάπτυξης του κλάδου ψυχαγωγίας και, εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης, το 2020 αναμένεται η πιο απότομη πτώση στα έσοδα του κλάδου, στα τελευταία 21 χρόνια που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα, υποχωρώντας κατά 5,6% σε σχέση με το 2019, σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή, 120 δις δολάρια. Σημειώνεται πως, το 2009, η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της οικονομίας, οι δαπάνες για ψυχαγωγία και ενημέρωση μειώθηκαν μόλις κατά 3,0%.

Κορονοϊός έρευνα: Ποιοι τομείς πολιτισμού έχουν πληγεί – ”Αντιστέκεται” το βιβλίο, ”ελεύθερη πτώση” για κινηματογράφο και ζωντανή μουσική

Συνεπώς, παρά το γεγονός πως το 2020 οι αλλαγές θα γίνουν αισθητές στην παγκόσμια οικονομία, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ισχυρή βασική πορεία ανάπτυξης του κλάδου. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, έχει ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η ψυχαγωγία και η ενημέρωση έχουν εδραιωθεί στη ζωή μας, καταλαμβάνοντας βασικό ρόλο. Με το πέρας των προκλήσεων και των προβλημάτων του 2020, ο κλάδος αναμένεται να ανακτήσει την επίδοσή του.

Αύξηση δαπανών για ψυχαγωγία και ενημέρωση το 2021

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δαπάνες για ψυχαγωγία αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,4 το 2021, ενώ σε βάθος πενταετίας, αναμένεται γενική αύξηση εσόδων με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Διαβάστε αναλυτικά