Την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται επικίνδυνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπάρχουν αρκετοί που δείχνουν όχι μόνο να μην ανησυχούν αλλά και να διασκεδάζουν σαν να μην υπάρχει κορονοϊός. Οι εικόνες από νυχτερινό κέντρο στο Άργος είναι αποκαλυπτικές καθώς το γλέντι στην περιοχή της Νέας Κίου, κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον θαμώνες να απολαμβάνουν την μουσική και να επιδίδονται σε λουλουδοπόλεμο και χορό.

Η Αργολίδα σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας βρίσκονται στο επίπεδο 2 και το νυχτερινό κέντρο θα έπρεπε να είναι κλειστό από τις 12.30 τη νύχτα. Κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Τι προβλέπει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Νέα δεδομένα στα ωράρια λειτουργίας σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης ακόμη και σε περιοχές που δεν ίσχυαν ειδικά περιοριστικά μέτρα λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές, που αποτυπώνονται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για τον κορονοϊό, δείχνουν ότι σε επίπεδο περιφέρειας και ανάλογα με την κατηγορία ετοιμότητας στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα καταστήματα αποκτούν ωράριο λειτουργίας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο) μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τη 01:00 έως τις 05:00. Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τις 00:30 έως και τις 05:00. Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα εστίασης κλείνουν τα μεσάνυχτα και παραμένουν κλειστά έως και τις 05:00. Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), προβλέπεται αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των καταστημάτων εστίασης.

Πώς λειτουργεί ο χάρης υγειονομικής ασφάλειας

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη του κορονοϊού παρουσίασε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα, με φόντο την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 391 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα και 98 διασωληνωμένους, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Τον χάρτη συνοδεύει εφαρμογή που υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.


Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα:

  • επίπεδο ένα: ετοιμότητας,
  • επίπεδο δύο: επιτήρησης,
  • επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο
  • επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις