Συγκλονισμένοι είναι συγγενείς, συνάδελφοι, και πάρα πολλοί ηλικιωμένοι για το τραγικό τέλος που έδωσε στη ζωή του σε ηλικία μόλις 41 ετών, ο Δημήτρης Καμπανάρος, ο ιδιοκτήτης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, όπου καταγράφηκαν 3 κρούσματα κορονοϊού. Ο ίδιος δεν άντεξε και έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στη χώρα μας, στην περίοδο της καραντίνας, πήρε μόνος του μία τολμηρή απόφαση και έγινε ο πρώτος – και πιθανότατα ο μοναδικός- ιδιοκτήτης στην Ελλάδα, που παρέμεινε επί μακρόν έγκλειστος σε «καραντίνα» μέσα στη μονάδα του στον Άγιο Στέφανο, μαζί με τους εργαζομένους του. Για 65 ημέρες δεν βγήκε έξω από τη μονάδα φροντίδας για να είναι σίγουρος ότι θα προστατεύσει τους ηλικιωμένους. Ο Δημήτρης Καμπανάρος έκανε Πάσχα και Ανάσταση δίπλα στους ανθρώπους της μονάδας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.


Οι συνάδελφοί του τον θαύμαζαν μετά από εκείνη την απόφαση. Ο άτυχος άνδρας δεν είχε παντρευτεί και δεν είχε παιδιά. Όσοι τον είχαν γνωρίσει, μιλούν για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ευαίσθητο,  μορφωμένο, εργατικό, με τεράστια αγάπη για τους ηλικιωμένους. Όπως όλοι οι συνάδελφοί του, έτσι και εκείνος, είχε επιβαρυνθεί ψυχολογικά από τη μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Με νίκησε ο κορονοϊός», αναφέρει στο συγκλονιστικό γράμμα που άφησε λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του, καθώς δεν άντεξε το διπλό πλήγμα: τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού και ο ίδιος βρέθηκε θετικός στον ιό. «Είμαι ένας αποτυχημένος, δυσφήμισα το γηροκομείο, δεν τα κατάφερα, απέτυχα. Πλέον δεν θα εμπιστευτεί ποτέ κανείς, με νίκησε ο κορονοϊός» αναφέρεται στο σημείωμα που βρέθηκε δίπλα στον αυτόχειρα και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απονεοημένη πράξη.

Η τραγωδία

Ο 41χρονος, ο οποίος αυτοκτόνησε στο σπίτι του, τηρούσε τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και της Περιφέρειας. Στον οίκο του εντοπίστηκαν τρία κρούσματα. Θετικοί βρέθηκαν μία 33χρονη εργαζόμενη, μία 47χρονη εργαζόμενη και μία 87χρονη. Όλοι τους είναι ασυμπτωματικοί.

Ο Δημήτρης Καμπανάρος τόνιζε σε δημόσιες δηλώσεις του τη σημασία των τεστ. Ανέφερε ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται στους οίκους ευγηρίας από τον ΕΟΔΥ κάθε εβδομάδα (στη χειρότερη περίπτωση δύο φορές τον μήνα), κάτι που δεν γινόταν.


Στις 16 Σεπτεμβρίου είχε κάνει τεστ ο ΕΟΔΥ στη μονάδα του και ήταν όλοι αρνητικοί. Ο 41χρονος κάλεσε ο ίδιος τον ΕΟΔΥ ξανά για τεστ στις 6 Οκτωβρίου, ενδεικτικό της σημασίας που έδινε στο θέμα. Στις 15 Οκτωβρίου έγιναν τελικά τα τεστ από τον ΕΟΔΥ και βρέθηκε θετική μία 33χρονη εργαζόμενη, που ήταν ασυμπτωματική. Με δική του πρωτοβουλία και με δικά του έξοδα έγιναν εκ νέου τεστ λίγες ημέρες αργότερα, όταν και βρέθηκαν θετικοί ακόμα μία εργαζόμενη, 47 ετών, και η 87χρονη ηλικιωμένη.

Ο άνθρωπος που λάτρευε την τρίτη ηλικία

Ο υπεύθυνος επαγγελματίας φρόντιζε και ανησυχούσε για την ασφάλεια του οίκου ευγηρίας. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ζητούσε να διατίθενται rapid test προκειμένου να γίνεται αυστηρός και διαρκής έλεγχος σε ηλικιωμένους και εργαζόμενους. Όπως περιγράφουν άνθρωποι του περιβάλλοντος του είχε λατρεία στους ηλικιωμένους. Μάλιστα η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, Νέα Θάλπη, ήταν η μοναδική μονάδα που έκανε οικειοθελή καραντίνα 2,5 μήνες.

Oι Goldies

Ο 41χρονος θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίος γεροντολόγους της γενιάς του, με σημαντικές σπουδές ψυχολογίας και γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης – Γερμανία το 2003, με το οποίο μάλιστα κρατούσε συνεργασία μέχρι και σήμερα. Εκεί διοργάνωσε μαζί με τον Σύλλογο Γυναικών Χαϊδελβέργης μια ιδιαίτερη πασαρέλα γυναικών άνω των 60 ετών, που επιδείκνυαν ρούχα από τις προσωπικές τους συλλογές. Η επίδειξη στήθηκε σε ένα υπέροχο παλάτι της περιοχής κι ήταν πραγματικά παραμυθένια, όπως και η αντίστοιχη της επόμενης χρονιάς, στο εντυπωσιακό Αμφιθέατρο του Πάρκου του Μάνχαϊμ.

Η ιδέα να πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο κάποια στιγμή στην Ελλάδα μπήκε για τα καλά στο μυαλό του! Ύστερα από 13 χρόνια επιτυχημένης επαγγελματικής και επιστημονικής  πορείας στο χώρο των ηλικιωμένων, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το παλιό του όνειρο.

H επίδειξη που έσπασε τα στερεότυπα

Η δημιουργός τους Athena Matisse, trend forecaster και άνθρωπος που γνωρίζει τη μόδα καλά, εμπνεύστηκε ένα event ανώτερο κάθε προσδοκίας, ακόμα κι αυτής των χορηγών του. Ο Δρ. Δημήτρης Καμπανάρος και η μητέρα του Τώνια Καμπανάρου ήταν οι οικονομικοί υποστηρικτές της βραδιάς που γέμισε ασφυκτικά το Μέγαρο Υπατία στο κέντρο της Αθήνας.

Ήταν το πρώτο event παγκόσμια που στο σύνολό του, έντυσε με ρούχα επωνύμων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής, μοντέλα 50+, ακόμη και μοντέλα 90 ετών. Ακόμη και μοντέλο σε αμαξίδιο «περπάτησε» σ’ αυτή την πασαρέλα, με Haute Couture. Μερικά από τα50 plus μοντέλα ήταν: η Μαρία Αλιφέρη, η Ελένη Φιλίνη, η Δήμητρα Παπαδήμα και η Κατερίνα Γιατζόγλου.

Μία από τις μούσες του ήταν η κυρία Λίζα Ζαχαράκη, το μοντέλο που «περπάτησε» με αμαξίδιο στην πασαρέλα των GOLDIES και που κάθε μέρα στο σαλόνι της Νέας Θάλπης δίνει μαθήματα αισθητικής και αισιοδοξίας σε κάθε γυναίκα.

Οι Goldies βασίστηκαν στο διεθνές κίνημα του Advanced Style και υποστήριξαν την παγκόσμια προσπάθεια να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος της χρυσής ηλικίας και να δοθεί μια καινούργια προοπτική για μια καινούργια ζωή, μέσω της μόδας. Ηθοποιοί, επιχειρηματίες, bloggers, δημοσιογράφοι, νοικοκυρές, μητέρες, ενώθηκαν υπό την… μπαγκέτα της ταλαντούχας Athena Matisse που κατάφερε να δηλώσει με τον πιο όμορφο τρόπο, ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν στυλ, μπορούν να είναι δημιουργικοί, μπορούν να είναι όμορφοι και δραστήριοι σε κάθε ηλικία. Οι Godlies έσπασαν τα στερεότυπα και επαναπροσδιόρισαν την αισθητική, ανοίγοντας έναν καινούργιο δρόμο, περπατώντας απλώς σε μια γέφυρα ομορφιάς.