Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι πλέον τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά το βράδυ της Δευτέρας, 922 άτομα νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 119 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει καλυφθεί το 1/3 των κλινών ΜΕΘ ειδικά για Covid-19. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 74 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής, καταλαμβάνοντας πάνω από το 50% των συγκεκριμένων κλινών. Την ίδια ώρα οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού έφτασαν περίπου τις 90.

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εκτόνωση της πανδημίας. Οι ειδικοί αναφέρουν πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πρόκειται να αντέξει για μεγάλο διάστημα ακόμα και θεωρούν ότι οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31.496, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, 260 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής εκ των οποίων όμως κανένα δεν αποδίδεται σε συρροή ή ως επαφή με άλλο κρούσμα. Επίσης 84 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, 52 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων, 41 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, με τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων τα 30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (20/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 49,9 θανάτους βρίσκεται στην 102η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 143,6 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι είναι έτοιμο για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά την ομιλία της Κυριακής στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχονται σε 974.

Την ίδια ώρα, οι ΜΕΘ-covid πανελλαδικά ανέρχονται σε 288, από τις οποίες οι 140 στην Αττική. Τέλος, αναπτύσσονται άλλες 268 ΜΕΘ, καθώς και 62 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) με στόχο η παράδοσή τους να ολοκληρωθεί τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις