Μετασεισμός μεγέθους 5,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:14 ώρα Ελλάδας ανοιχτά της Σάμου, αναστατώνοντας για ακόμη μία φορά τους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με την αυτόματη αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο νέος μετασεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή, 11 χλμ. βορείως της Σάμου. Κατά την ίδια πηγή, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 17:19, σημειώθηκε άλλος ένας μετασεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται βόρεια βορειονατολικά της Σάμου

Συνολικά έχουν καταγραφεί δεκαπέντε μετασεισμοί μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή της Σάμου, που έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ λίγα μόλις λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί τρία κύματα τσουνάμι στο νησί με σχετικά μικρό ύψος.

Όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς δήλωσε: «Έχουν σημειωθεί 15 μετασεισμοί, οι οποίοι έχουν μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ στον εστιακό χώρο που έδωσε τον σεισμό». Όσον αφορά την πιθανότητα νέων τσουνάμι, ο σεισμολόγος ξεκαθάρισε ότι «είχαμε, μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα τρία κύματα τσουνάμι, τα οποία έχουν μικρό ύψος. Η πιθανότητα να έχουμε άλλο τσουνάμι είναι πολύ μικρή, μέχρι να ηρεμήσει εντελώς η στάθμη».

Παράλληλα, ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι στον σεισμό της Κω το 2017 είχαμε μια τέτοια περίπτωση, όταν «το τσουνάμι κράτησε και μιάμιση με δύο ώρες μετά τον σεισμό». Για την μετασεισμική ακολουθία ο σεισμολόγος ανέφερε: Είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να κάνουμε έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Ακόμα μαζεύουμε δεδομένα».

«Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν πρέπει να κατοικηθεί»

Ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως θα ακολουθήσουν μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί, ακόμα και της τάξης των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα, τόνισε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα. Επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του ”6” πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος, και τόνισε ότι όποιο σπίτι δίνει δείγμα για ζημιά δεν θα πρέπει να κατοικηθεί. «Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις