Με δραματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου ο ΜΕΘ'>Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Νικόλαος Καπραβέλος. «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε.» τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε τα εξής: . «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.»

Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου. «Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη.», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας.»

Spiegel για Θεσσαλονίκη: Η “ελληνική τραγωδία” του κορονοϊού

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο πως ο ανταποκριτήςδείχνει” (αναζητώντας τις αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν την έξαρση στην πόλη) τα “πάρτι” και τις διασκεδάσεις των νέων, ακολουθώντας ίσως το κυβερνητικό αφήγημα και δεν συνδέει την έξαρση με τον ανοιχτό τρόπο που γιορτάστηκε η γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Τη στιγμή μάλιστα, που δέχεται πως η όποια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, μετά την πρώτη καραντίνα δεν ήταν φαινόμενο που παρατηρήθηκε μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά παντού στην Ελλάδα – χωρίς να υπάρχει παντού ανάλογη έξαρση.

Το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά το πρώτο κύμα κορονοϊού χάρη σε δύο παράγοντες: Το γεγονός πως επιβλήθηκε γρήγορα καθολικό lockdown και το δεύτερο ότι τηρήθηκε ευλαβικά από τον κόσμο. Η εικόνα όμως σήμερα είνα εντελώς διαφορετική, καθώς σημειώνεται ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το σύστημα Υγείας στα όρια

Ο ανταποκριτής μιλά με την Πνευμονολόγο του “Παπανικολάου“, Μηλίτσα Μπιτζάνη, η οποία αναφέρει πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Όπως τονίζει, ενημερώνουν τα κεντρικά μόλις αδειάζει κρεβάτι ΜΕΘ και αμέσως στέλνουν καινούριους ασθενείς.

Ο δε επιχειρηματίας στον χώρο των τελετών, Κώστας Μπαμπούλας, λέει πως στην αρχή της πανδημίας είχαν δύο με τρεις ταφές λόγω κορονοϊού την εβδομάδα και τώρα έχουν πέντε με έξι ημερησίως. Πράγματι, τον Νοέμβριο, οι θάνατοι πέρασαν τους 1.000 και το περασμένο (σ.σ. το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν από δύο ημέρες) Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των νεκρών ήταν τριψήφιος, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού.

Η έξαρση της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα το σύστημα Υγείας που επλήγη σοβαρά από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης να κινδυνεύει να “γονατίσει“. Οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες κατά 86% και το σύστημα έφτασε στα όριά του, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, για να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Τί καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το άρθρο μεταφέρει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση εφησυχασμένη από την χαμηλή εξάπλωση της πανδημίας, “άνοιξε” τον τουρισμό χωρίς ασφάλεια, ενώ παράλληλα δεν ενίσχυσε το σύστημα Υγείας, ούτε με προσλήψεις, ούτε με υποδομές. Έτσι, η δημόσια υγεία μπήκε σε κίνδυνο, στο βωμό ενός αμφισβητούμενου οικονομικού οφέλους. Η οικονομία θα παρουσιάσει βαθύτατη ύφεση, ενώ είχε ανακάμψει για δύο χρόνια, η ανεργία που μειωνόταν αυξάνεται και πάλι, ενώ το χρέος αναμένεται και πάλι να πάρει την ανιούσα στο 209%  – και πιθανόν να φτάσει σε επίπεδα που είχαμε δει στην χρηματοπιστωτική κρίση, όταν η χώρα προσέφυγε σε διεθνή δανεισμό και επιβλήθηκε ένα καταστροφικό Μνημόνιο.

Διαβάστε το άρθρο του Spiegel

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις