Κάτω από αυστηρά μέτρα τελούνται οι κηδείες ανθρώπων που υπέκυψαν από κορονοϊό στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι κηδείες τελούνται με πρωτόκολλο Έμπολα και όχι με όσα έχει ορίσει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και ο ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται πως το θέμα αποκάλυψε ο ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, τονίζοντας ότι η τεχνική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως τα άμεσα συγγενικά πρόσωπα του θανόντος μπορούν όχι μόνο να παρευρίσκονται στην κηδεία, αλλά, αν το λατρευτικό τους πιστεύω είναι τέτοιο που τους επιβάλει και μη επεμβατικές διαδικασίες φροντίδας της σορού, να το πράξουν, τηρώντας βέβαια τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας.

Οι οδηγίες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι: «Μπορεί να πραγματοποιηθεί έκθεση της σορού για τους πενθούντες. Εάν οι συγγενείς ή θρησκευτικοί εκπρόσωποι πρόκειται να αγγίξουν τη σορό, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές προφυλάξεις και να χρησιμοποιούνται Μέτρα Ατομικής Προστασίας για την πρόληψη της μετάδοσης μέσω της άμεσης επαφής…».

Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει από τις 10 Απριλίου 2020 γραπτές οδηγίες, επιτρέποντας ακόμη και τη φροντίδα από τα μέλη των οικογενειών (εφόσον το επιθυμούν), με χρήση μέσων ατομικής προστασίας.

Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα του κορονοϊού είναι οι κηδείες ασθενών με κορονοϊό να τελούνται με σφραγισμένα φέρετρα χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στους συγγενείς και φίλους να αποχαιρετήσουν το δικό τους άνθρωπο.

Νομικό ζήτημα

Στην εκπομπή Αντιθέσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ TV τοποθετήθηκαν κορυφαίοι νομικοί και συνταγματολόγοι, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο εγέρσεως αγωγών αποζημίωσης από συγγενείς αποθανόντων από COVID-19 που στερήθηκαν της λατρευτικής και θρησκευτικής τους ανάγκης και πεποίθησης κατά τον τελευταίο αποχαιρετισμό οικείων τους προσώπων.

Στην ίδια εκπομπή αποκαλύφθηκε ότι, όπως φαίνεται και από την αντιστοίχιση των οδηγιών των αμερικανικών CDC, καθ’ υπέρβαση και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους επιστημονικής τεκμηρίωσης ακολουθούνται στην Ελλάδα οι οδηγίες που αφορούν την κηδεία και ταφή ατόμων που έχουν καταλήξει από τον ιό Ebola.

Τα γραφεία τελετών στην Κρήτη δηλώνουν ότι από τη στιγμή που τα νοσοκομεία τους παραδίδουν τους νεκρούς με covid-19 μέσα σε κλειστούς, αδιαφανείς σάκους με οδηγίες να τους βάζουν στο φέρετρο και να τους σφραγίζουν, τα δικά τους χέρια είναι «δεμένα» και δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά. Πολλοί ιδιοκτήτες γραφείων τελετών έχουν αναζητήσει τα σχετικά έγγραφα στον ΕΟΔΥ χωρίς να έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τις σχετικές οδηγίες.

Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ποιοι έδωσαν τις οδηγίες οι κηδείες και ταφές να γίνονται με πρωτόκολλα κηδειών και ταφών για νεκρούς από Ebola.

Τονίζεται πως και οι τάφοι που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες ακολουθούν πρωτόκολλο Ebola. Στο δήμο Ευόσμου τον Οκτώβριο έγινε γνωστό πως δημιουργούνται νέοι χώροι ταφής: «Ο χώρος που αναμένεται να δημιουργηθεί το προσεχές διάστημα στον Εύοσμο θα πληροί παρόμοια κριτήρια όπως της Θέρμης, δηλαδή θα είναι απομονωμένος, μακριά από τους λοιπούς τάφους, η ταφή θα έχει διάρκεια δέκα χρόνων, ενώ η μεταφορά των θυμάτων θα γίνεται μέσα σε σφραγισμένα φέρετρα τα οποία θα είναι τυλιγμένα με διπλό ειδικό νάιλον, ενώ αντίστοιχη ειδική φόρμα θα φορούν και οι νεκροί» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Ο κ. Φαρσαλινός αποκάλυψε σχετικό έγγραφο με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, με το οποίο γίνεται υπέρβαση των οδηγιών για κηδείες και ταφές Covid-19, τόσο του ΕΟΔΥ, όσο και του Ευρωπαϊκού ECDC, αλλά και την πρακτική του USA- CDC.

Στο έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Φαρσαλινός, με ημερομηνία 7 Μαΐου του 2020, ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας ένα μήνα περίπου μετά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στις 10 Απριλίου 2020, που ταυτίζονταν πλήρως με αυτές του ECDC, για κηδεία-ταφή με Covid-19 , σε οδηγίες που αναφέρονταν σε μεταφορά της σορού με Covid-19 από το εξωτερικό στην Ελλάδα, προσθέτει και μία παράγραφο, στην οποία αναφέρει ότι το «φέρετρο των θανόντων υπό λοίμωξη Covid-19, πρέπει να είναι σφραγισμένο και δεν ανοίγει, επ’ ουδενί στο πλαίσιο της εξόδιου ακολουθίας, ούτε εκτίθεται κατά τη διάρκεια της επικήδειου τελετής στους συγγενείς».

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, τόνισε ότι μέχρι στιγμής αυτή η απόφαση του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας δεν συνοδεύεται με καμία επαρκώς επιστημονικά αιτιολογημένη γνώμη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις