Η μαύρη λίστα των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας έφτασε τους 5.011, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλους 54 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο έχασαν τη ζωή τους από τον ιό σχεδόν οι μισοί από τους 5.011 συνανθρώπους μας.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των θυμάτων τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 2.432, με τον μέσο όρο του ημερήσιου αριθμού των θανάτων να είναι 78.4. Οι νεκροί στις 30 Νοεμβρίου ήταν 2.406, όμως ακολούθησε ο “φονικός” Δεκέμβριος με συνέπεια τη δραματική αύξηση του αριθμού. Στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων. Συγκεκριμένα από την Πρωτοχρονιά έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 173 συνάνθρωποι μας.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, άνω των 400, παρά το δίμηνο lockdown στη χώρα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.

Παραμένει στο «κόκκινο» η Αττική

Το απόγευμα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, 407 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 54 ακόμη νεκρούς από τη νόσο COVID-19.

Σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα κορονοϊού του τελευταίου 24ώρου σημειώθηκαν στην Αττική, καθώς έφτασαν τα 199, δείγμα της αυξητικής τάσης που έχει η περιοχή σε ιικό φορτίο τις τελευταίες ημέρες. Aντίθετα στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 64 λοιμώξεις κορονοϊού, λιγότερες από το προηγούμενο 24ωρο.

Ειδικότερα στην Αττική εντοπίστηκαν

  • στην Ανατολική Αττική 26
  • στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας 20
  • στη Δυτική Αττική 15
  • στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας 38
  • στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας 48
  • στον Νότιο Τομέα Αθηνών 17 και
  • στον Πειραιά 35.

Αυστηρό lockdown στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας

Την ίδια ώρα, νέα έκτακτα μέτρα με αυστηρό τοπικό lockdown λόγω κορονοϊού επέβαλε στην τοπική κοινότητα Σπερχειάδα του Δήμου Μακρακώμης στη Φθιώτιδα η Πολιτική Προστασία.

Μετά την τοπική κοινότητα στην ΠΕ Ροδόπης, αλλά και την Κάλυμνο, η Πολιτική Προστασία επέβαλε νέα μέτρα στη Σπερχειάδα του Δήμου Μακρακώμης της Φθιώτιδας. Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 5 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν τα εξής μέτρα:

 • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Κοινότητας Σπερχειάδας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
 • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Κοινότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
 • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Επίσης:

 • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Μακρακώμης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Σπερχειάδας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
 • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 05-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 14-01-2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις